2011. február 3., csütörtök

Ajtó a befogadás felé, - avagy informatikai eszközök a fogyatékkal élők számára

Újabb örvendetes hír! Ezúttal az Információs társadalmi befogadás oldala tudósít bennünket arról , hogy miként szolgálhatják az informatikai eszközök akadályokkal küzdő társaink befogadását. Mély meggyőződésem, hogy a gyógypedagógia kiemelt feladatává vált napjainkban az információs és kommunikációs technológiák /IKT/ alkalmazása az oktatásban. Olyan lehetőségéket rejt magában ennek szakszerű használata, amely - meglátásom szerint - egészen új távlatokat nyithat meg korunk társadalmában. 
Olvassuk csak!


Számítástechnikai tananyag fogyatékosoknak

Speciális informatikai tananyagot, az elsajátításához szükséges oktatói gárdát és akadálymentesített környezetet teremtett meg hallás- és látássérülteknek a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK), a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Microsoft Magyarország támogatásával – mondta Tóth Egon, az FSZK elnöke a közalapítvány sajtótájékoztatóján.
Az FSZK a projekt során akadálymentesítette az oktatási helyszíneket és számítógépeket, valamint kiképeztek 23 speciális szakembert, akik felkészültek a hallás- és látássérültek oktatására – közölte az elnök. Hozzátette: a tanfolyam célja a fogyatékkal élő emberek életminőségének javítása, az információhoz való hozzáférés elősegítése, valamint munkához jutási esélyeik javítása. A számítástechnikai tananyagot hallás- illetve látássérült szakemberek fejlesztették ki. A hallássérültek számára kialakított anyag sok képet és kevesebb szöveget tartalmaz, az oktatás pedig jelnyelven és hangos beszéddel történik – mondta Cserfalvy Annamária, a tananyag egyik kifejlesztője.
A látássérülteknek pedig hangos CD, az internetről letölthető hangos forma, gyengénlátóknak pedig nagy betűkkel írt szöveg nyújt lehetőséget a tanulásra – mondta Herczeg Lajos tananyagfejlesztő. A 2007-ben indult képzésen 116 fiatal vett részt és szerzett ECDL Start Alap vizsgát hat helyszínen: Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szombathelyen, Kecskeméten és Pécsett. A maguk is hallás- és látássérült szakemberek elmondták: látássérültek mindenféle irodai, illetve call centerben végezhető munkát, adatkezelést, hallássérültek pedig szövegszerkesztést, plakátkészítést, prezentációs feladatot tudnak ellátni a számítógépes ismeretek elsajátításával.
A program ugyan véget ért, de a szervezők remélik, a képzési program önállóan is tovább él majd, ugyanis a speciális feltételek létrejöttek az oktatáshoz. Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke elmondta: azért nagyon nagy lehetőség ez a fogyatékkal élők számára, mert az informatikai eszközök megnyitják a lehetőséget arra, hogy ők is a többségi társadalom tagjává váljanak.




1 megjegyzés: