2011. május 26., csütörtök

Kurzusról-kurzusra...kellemeset a hasznossal...




A Promt Oktatóközpont által meghirdetett e-learning áttekintés elnevezésű kurzusunk 3-ik heti témája többek között a Voice Thread web 2.0-ás eszközének pedagógiai alkalmazása. Feladatunk egy mese, avagy történet képi feldolgozása. A bőség zavarával küszködve nehéz rangsorolni tennivalóinkat így a tanév vége felé közeledve. Nem kis idő-és energiabefektetés az Ollé János, egyetemi adjunktus által vezetett kurzus sem, amiről a Pedagógia Online oldalán értesülhettünk. Nem mondom, komoly kihívás ez számunkra, akik már jócskán túl vagyunk még a negyvenesek korosztályán is. Mégis, ha valaki belekerült a valódi innováció éltet adó sodrásába, az nem igen tud lemondani egy ilyen sok lehetőséget rejtegető pedagógusképzésről. A Second Life avataros világa az, amit most egy nyílt, oktatási projekt keretében megismerhetünk. Ahhoz, hogy egy kurzus alkalmával "avatar" valónkkal ne szégyenkezzünk társaink előtt, bizony sok gyakorlásra lenne szükség "saját berkeinken belül". Be is "lopakodtam" egymagam a minap a virtuális campus területére, hogy lassan, szépen, lépésről-lépésre végigjárjam a terepet. Kipróbáljak mindent, hogy majd ha együtt leszünk, bátorságosabban és ügyesebben mozoghassak e virtuális térben. Gyakorló sétámat folyamatosan fotóztam, amiből azután valóságos, virtuális mesét készítettem a VoiceThread alkalmazásával. Ezt a kis összeállítást teszem közzé az alábbiakban. Nem öncélú foglalatosságom a Second Life világában. Mint már előző bejegyzésemben is említettem, valami ígéretes lehetőséget sejtek ebben a dologban a gyógypedagógiai fejlesztések tekintetében. Egy fecske persze -tudom- nem csinál nyarat. Nincs is hozzá kedvem, sem erőm, hogy egymagam keressem ennek gyakorlati megvalósulását . Keresem a belső tűzzel rendelkező társakat, és akkor -meggyőződésem szerint-még sok akadállyal élő kisgyermek, fiatal és felnőtt életét könnyíthetjük meg. 


3 megjegyzés:

  1. Szia Irma! Élmény volt Nálad vendégeskedni, megnéztem Csabit, olyan jó volt látni, hogy a sokat szapult számítógépes játékok mennyit tudnak segíteni avatott kezekben! Megnéztem az avatarodat is - és alaposan meglepődtem, hogy Téged mi mindenre rá lehet venni! Kiváncsian várom a folytatást, mert megvallom őszintén, hogy az általam befogadható virtualitás határa éppen valahol a SecondLife-nál van :)! Szóval, hogy is volt Veled tovább?

    VálaszTörlés
  2. Irma!
    Este beszéltem telefonon Tarnavölgyi Gáborral és bár egyáltalán nem Te lettél volna a téma :), de a blogod kapcsán mégis szóba kerültél - röviden: megállapítottuk, hogy hihetetlen amit művelsz...

    Szóval, szerintem egy ilyen fecske egyedül is csinál nyarat! Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb lesznek társak is. (Ill. gyanítom, már most is vannak.) Egész egyszerűen azért, mert a Te "belső tüzed" nagyon átjön, úgyhogy jómagam eddig csak kacérkodtam egy SecondLife avatarral, de most csakazértis csinálok egyet, hogy legalább virtuálisan (már megint :)) összefuthassunk.
    Külön is üdvözlöm a lelkesedésed!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Marika és Robi! Elsősorban Nektek köszönöm, hogy "belecsöppentem" az e-Learning világába.Itt azután már nincs megállás... Mert hát ugye, "aki az eke szarvára veti kezét, és hátratekint, az nem alkalmas egy csodálatos, új világra". Igyekszem az ősi, tiszta értékeket tovább vinni úgy, hogy azok megállják helyüket a mai, modern társadalmunkban. Ahogyan a forrás is mélyről fakad ugyan, de mindig új és tiszta vizet ad. Ez táplálhatja igazán eredményesen a kezünk alatt felnövekvő emberpalántákat.

    VálaszTörlés