2011. június 9., csütörtök

E-learning - a jövő iskolája (e-learning áttekintés)-(5.hét)

TC01-04 Web2.0 az oktatási gyakorlatban (pontszerző feladat)


kép forrása: pingmag.jp
Amikor ezt a pontszerző feladatot készítettem néhány hónappal ezelőtt, még mit sem sejtettem arról, hogy mekkora élményt fog jelenteni gyermekeimnél az interaktív tábla használatba vétele. Bár a kisebb monitorok is alkalmasak lehetnek arra, hogy diákjainkat bevezessük a web 2.0-ás eszközök tanulást segítő alkalmazásaiba, de ez az interaktív tábla segítségével hatványozott sikerrel történhet meg.

Már írtam előbbi blogbejegyzéseim egyikében a Jigsaw Planet puzzle készítő programról, amit akkor még nem próbáltam ki a gyermekek között. Most elmondhatom, kedvelt játékukká vált azóta. Igen, játéknak mondom, mert úgy élik át az ilyen eszközökkel való ismeretátadást. Ma valóban szükség van arra, hogy egy pedagógus kreatív ötletekkel rendelkezzen. Ezt a programot is be lehet vinni bármely tantárgy oktatásába, csak ki kell találni, hogy milyen puzzle készüljön éppen abban a témakörben. A gyógypedagógia területén is számos képességet lehet fejleszteni ezzel a játékkal. Most legutóbb Magyarország térképét kerestük meg a Google segítségével, amit azután többféle formában is elkészítettünk puzzle játékká. Íme néhány felvétel az órai "munkából":



Az elmúlt kurzus alkalmával nagy lelkesedéssel írtam az Egyszervolt.hu magyarországi internetes gyermekportál mindmegannyi motiváló eszközéről. Most sem csökken látogatásunk az oldalt illetően,-sőt!
Megalakítottuk a  mi saját Traff Parkunkat , amit azután alig győzünk sokszor rendben tartani. Megint csak nem kell külön hangsúlyoznom, hogy a mozgásukban is súlyos akadályokkal küzdő gyermekeknek mekkora  élmény, hogy ők irányíthatják saját rendszámmal bíró autójukat. Ők "vezetik be" a különböző szerelőműhelyekbe, és még sorolhatnám azt a sok aktív tevékenységi lehetőséget, amit ez az alkalmazás nyújt számukra. Nagy öröm, ha a számítógépen végigmehetnek az egyes állomásokon, de ennél még nagyobb az örömük, ha az interaktív táblánál viszik véghez mindmegannyi tevékenységüket.
Íme ezekből az élményszerű foglalkozásainkból is következzen néhány fotó:






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése