2011. szeptember 19., hétfő

Hova, ha nem ide...

A kép forrása: keywordpictures.com
Igen, a "terepre" kerültem, csak nem a Don Boscóba Kazincbarcikára, hanem egy másik helyre. Tudom, "szent irigység" nincsen, ám olvasva ma reggel a cikket, mégis elfogott e nemlétező érzés... Nem, nem a kazincbarcikai fiataloktól sajnálom a fantasztikus informatikai készletet, csak fáj kissé a tehetetlenségem. Már-már bosszankodva kérdem: miért is maradt ki a Közép-magyarországi régió az újonnan kiírt pályázatból? De indulatomat csendesítem. Semmi értelme a kesergésnek! Elődeink, a nagy ősök sem voltak elkényeztetve. Mária Montessori, Don Bosco és a többiek... Tették a dolgukat, szerették a gyermekeket, felkarolták a szegényeket, nyomorult elesetteket. Ma sincs ez másképpen. Ma is vannak hasonló gondolkodású emberek, akik a ma eszközeivel segítenek. Bár koldulni nem szeretek, de kérni, kopogtatni igen. Ezt eddig sem bántam meg. Ehhez is valamiféle bátorság kell. Ennek köszönhetően kaphattam tavaly Mikulásra egy szerető szívű kis csapattól  interaktív táblát előző munkahelyemen. Csodás foglalkozásokat éltem át nehéz sorsú, halmozottan sérült gyermekeim körében. S most, hogy a Sors más utat nyitott számomra, a táblát otthagyva, ismét álmodom, ismét kérem a jóindulatú emberek segítségét egy újabb nehéz sorsú gyermek csoport érdekében. Célom az örömpedagógia megvalósítása a 21. sz kihívásainak megfelelően. Mottóm F. Hundertwasser gondolata: „Ha valaki egyedül álmodik, az csak álom. Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete." Íme egy jó példa erre: 

Kazincbarcika - Intelligens iskolában zárkóztatják fel a problémákkal küzdő fiatalokat.
 Hamarosan befejezéséhez érkezik az a TIOP által támogatott projekt, aminek keretén belül a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium tizenhárom tanterme interaktív táblát, projektort kapott, a hozzátartozó laptoppal együtt. A több mint 16 millió forintos informatikai fejlesztés keretében ezen felül 28 számítógépes munkaállomást építettek ki, tájékoztatta lapunkat Kőszeghy Balázs, a Szalézi Kft. cégvezetője.
Don Boscót a szaléziak üzemeltetik, és az általános képzés mellett felzárkóztatás, érettségire való előkészítés, szakmunkásképzés és kollégiumi nevelés is zajlik. Jelenleg a mintegy 600 tanulótöbb mint kétharmada romaszármazású. Az intézmény kapuja nyitva áll a legszegényebbek és legveszélyeztetettebbek előtt. Az ország szinte minden tájáról jönnek problémákkal küzdő fiatalok, akik itt még egy esélyt kapnak arra, hogy rendezzék életüket. Az intézetben kilenc szakma közül választhatnak.
Az „intelligens iskola” létrehozásával a tanulók és a pedagógusok olyan modern eszközöket ismerhetnek meg, melyek segítik az oktatás-nevelés folyamatát, a gyerekek későbbi elhelyezkedését, nemcsak az informatikai készségek, hanem – a többi közismereti tárgyba beépülő infokommunikációs technológia támogatású pedagógiai módszertan által – a többi kulcskompetencia fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát is jelentős részben biztosítja. A fejlesztés így az intézmény számára olyan informatikai infrastruktúrát biztosít, mely nélkülözhetetlen feltétele a kompetenciaalapú oktatás elterjesztésének és hozzájárul a területi különbségek mérsékléséhez és kiegyenlítéséhez, a régió felzárkózásához.
ÉM-SZP
Forrás:
http://www.boon.hu/kazincbarcika/informatikai-fejlesztes-a-don-boscoban/1793016







2 megjegyzés:

  1. Küzdeni kell, mert megéri ! Biztos hogy sikerülni fog, mert ez közérdek és a cél nemes!!! FLB

    VálaszTörlés