2011. november 25., péntek

Többek között a Sulivilágról...

Több internetes portál adott hírt a napokban arról a webináriumról, amit a Pedagógia-Online közössége szervezett Ollé János vezetésével. E mostani találkozó témája az iskolai közösségi hálózatokról szólt. Kiváltképpen vártam az alkalmat, hiszen már több hónapja lakója vagyok a Sulivilágnak, ahova sok kis tanítványomat sikerült már beterelnem. Igazán jó tapasztalataim vannak e téren, így örömmel teszem közzé azt a beszélgetést, ami offline és online környezetben nov. 21-én történt:


Közösségi hálózatok az iskolában

A tanulókat régen meghódították már a közösségi hálózatok, diákjaink óra közben is a Facebook-on lógnak. De vajon az oktatás tud-e valamit kezdeni a közösségi hálózatokkal?
A válasz egyértelműen igen. Annál is inkább, mert a közösségi hálózatok nem csak az oktatási módszereket formálhatják, de számtalan filozófus, pszichológus és informatikus gondolkodó szerint a tudás fogalmát, a tanulás módszereit, a kreativitásról, eredetiségről alkotott általános képünket is szétfeszítik. A jövőben nem az lesz az „okos”, aki „megtanulta”, nem is az, aki „tudja hol keresse” az információt (azaz van url-je), hanem akinek „jó kapcsolatai” vannak, és ezeket megfelelően tudja szintetizálni (Linkelni, lájkolni, kommentelni...)
A technológiák fejlődése messzire vezet, nem maradhatunk le már most az elején sem. Segítségül és gondolatébresztőnek egy video. Kicsit hosszú, de érdemes rászánni egy órát:



A facebook saját facebook oldala a facebook oktatási használatáról:
https://www.facebook.com/education

Azok a kollégák, akik már használják a közösségi hálózatokat azt mondják megéri. Érdemes hát kicsit képezni magunkat!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése