2012. február 23., csütörtök

Új bort új tömlőbe,- avagy innovatív módszerek a pedagógiai mérés-értékelésben

Akinek az elmúlt napokban kedve és főleg ideje volt szörfözni a neten, bőséges beszámolót kaphatott a Szegeden megrendezésre került Sulinetwork Konferenciáról. Ki-ki azt emelte ki mondandójában, ami éppen közel áll kutatási területéhez, napi pedagógiai tevékenységéhez. Igen terjedelmes lenne ugyanis, ha mindenről mesélnénk, ami a" Digitális Mozdonyvezetők Közösségében" történt a három nap alatt. A titulus magyarázatáról Ollé János blogjában olvashatunk. (Utólagos megjegyzés: időközben a blog elérhetetlenné vált.) Ennek értelmében most én is csupán arra szorítkozom, ami talán a legnagyobb örömöt jelentett a sok előadás közül. Számomra különös jelentőséggel bír az, amikor kutatási eredmények igazolják azt a gyakorlatot, amit sokszor ösztönös "megérzések" alapján kezdtem el a gyógypedagógia területén. Amikor évekkel ezelőtt kedvem támadt alkalmazni az IKT eszközeit gyermekeim között, azt a pozitívumot ismertem fel benne, amiről Dr. Molnár Gyönygyvér egyetemi docens beszélt plenáris előadásában Szegeden. A sérült gyermekek esetében különösen szembetűnő az a különbség, amit egy manuális fejlesztő eszköz és egy webkamerás, mikrofonos, számítógépes környezetben történő mérés-értékelés  esetén láthatunk.Ilyen megtapasztalások alkalmával  szinte világgá kürtöltem volna mindenkinek, hogy: "Emberek! Ezek a gyermekek sokkal többet tudnak, mint amit ti lemértetek! Csak ültessétek őket számítógép elé, adjatok nekik kedves, játékos fejlesztőprogramokat, és majd ámultok, mire lesznek képesek!"
S ím most a tudomány hozza az örömteli, jó hírt! Igen! Forradalmian új megoldást hozhat a számítógépes játékokba ágyazott mérés-értékelési technológia!


Az iot.hu IKT hírportál jóvoltából  egy rövid interjút hallhatunk, amely Molnár Gyöngyvérrel készült a konferencián: 



Örök érvényű igazság: Új bort új tömlőbe illik tölteni. Modern, új világunk tőlünk, pedagógusoktól is ezt követeli meg. Ne féljünk tehát az újtól! Ne mondjuk azt, hogy : "Jobb az ó"! Segítsük hát új mérés-értékelési eszközeinkkel a kezünk alatt felnövekvő nemzedéket! Meggyőződésem: ha valaki megízleli az "új bor" "édes nedüjét", soha nem fog visszatérni a régihez.

Így jártam én is 2008-ban, s ím, akkori, első élményeimet most összefűztem egy Photo Story-val:

5 megjegyzés:

  1. Kedves Irmus!
    Az általad készített bemutatón nagyon megérintett a gyerekek arcán látható öröm:)

    VálaszTörlés
  2. Tudod Ritus, nekem ez a legfontosabb teszteredmény a gyerekekkel kapcsolatban. Ha nem kapok mosolyt, akkor mélyen elgondolkodom,hogy mit nem tettem jól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, megint egyetértünk.:) Nekem is mindig a gyerekek arca, mosolya ad erőt, hitet a folytatáshoz.:)

      Törlés
  3. Szia Irma!
    Nem bírom ki, hogy ne dicsekedjek el - nézd meg: http://corkboard.me/dNNI3qnDa8 Ez én banditáim!

    VálaszTörlés
  4. Szia Hajni! Nagyon jó! Hagytam is a Te kis banditáidnak üzenetet, remélem rátalálnak.
    Nem hozod el az ötletedet a vasárnapi Teachmeet-re?

    VálaszTörlés