2013. március 11., hétfő

SME 2.0 eLearning 2.



Kurzusunk 2-ik hetének témája az RSS hírcsatornák szakszerű használatára kívánt megtanítani bennünket. 
Többen  jelezték blogbejegyzéseikben, hogy ismerték már előzetesen is ezt az alkalmazást, de azért valami újat mindenki számára mondott a részletes videó bemutató. Én is ugyanezt tudom elmondani saját gyakorlatomat illetően. Évekkel ezelőtt felfigyeltem már a különböző oldalakon lévő sárga kis ikonokra, amelyek segítségével elkezdtem gyűjtögetni az engem érdeklő információkat, híreket. 


Ezután kényelmesebbé váltak hajnali sajtófélóráim, hiszen csak a Google Reader hírolvasómat kellett megnyitnom, és már olvashattam is az új bejegyzéseket. Ám mint egy amolyan tudásra szomjas kisdiák, vagy inkább egy szorgos begyűjtő hangya munkája nyomán egyre hosszabb sorban gyülekeztek az olvasnivaló blogok és különböző érdekesebbnél érdekesebb weboldalak. Így ezzel együtt egyre hosszabbra nyúltak a hírolvasásra szánt perceim is. Szinte át sem láttam végül  őket, hiszen hírfolyamom nélkülözött mindenféle tematikus elrendezést. Míglen elérkezett az idő, hogy rendet rakjak a lassan átláthatatlan információáradatban. S ezt a kozmikus pillanatot az SME 2.0 eLearning kurzus hozta el számomra. Bár ott voltak a lehetőségek eddig is a szemem előtt, de a Tutorunk, Robi által készített egyszerű és érthető videomagyarázatok segítségével sikerült végre rendezni soraimat a Google Reader háza táján. Először is belekukkantottam  hírfolyamom minden egyes lapjába, s leiratkoztam azokról, amelyek valamilyen oknál fogva fölöslegessé váltak számomra.  A megmaradt RSS csatornákat pedig tematikus rend szerint szépen mappákba rendeztem. A kurzus feladataként pedig egy saját hírcsoportot is alkottam, amelyet beillesztettem blogomba amolyan OLVASÓSAROK gyanánt a hozzám látogatók számára Végül egy RSS ikont is elhelyeztem blogom oldalán, ha valaki kedvet kapna arra, hogy felvegyen az ő hírfolyamába. Amikor mind ezzel elkészültem, egy kellemes megelégedettség érzése töltött el. Valami olyasmi, amikor egy kesze-kusza  holmikkal teli szekrényben végre rendet rak az ember.
 Egyébként a tanfolyam összes anyaga, segítő oktató tartalma  itt található meg.  Az oldal címe: "Ingyenes informatikai tananyagok kisvállalkozásoknak". Kurzusunk alcíme pedig: "Webes eszközök a vállalkozásban ( Információ menedzsment ). Bár hivatásszerűen nem vállalkozásként űzöm tevékenységemet, ám - úgy vélem -  nem kis vállalkozás ma olyan innovatív pedagógussá válni, aki képes a legmodernebb eszköztárat is munkája során szolgálatba állítani. Még az a szerencse, hogy vannak olyan társak, akik hasonló bátorsággal nekivágtak a sokszor járatlan ösvényeknek. Számomra ezért motiválóak az ilyen és ehhez hasonló képzések. Fogalmazhatnék úgy is, hogy tartjuk egymásban a lelket. Nem könnyű ugyanis manapság több szerepkörben is megfelelni a kor kihívásainak. De valahogyan azért mindig "osztunk és szorzunk",  hogy mindenhova, azaz inkább mindenkinek jusson valamicske belőlünk...
A második kurzushét végén ismét gazdagabb lettem némi kis informatikai ismerettel, amelynek hozadékaképen - remélem -  okosabban fogom tudni kezelni a hozzám érkező információrengeteget. S ezáltal időt nyerhetek más, fontos teendők elvégzéséhez. 





6 megjegyzés:

  1. Kedves Irma!
    Én pedig mindig tanulok tőled valamit! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Irma!
    Én is azt érzem, hogy nagyon jó olyan közösséghez tartozni, ahol egyformán akarunk valami újat, valami jót.
    Ezeken a tanfolyamokon mindig ilyen barátokra találunk:)

    VálaszTörlés
  3. Csak csatlakozni tudok Mariannhoz:)

    VálaszTörlés
  4. De jó hogy itt vagytok Kedves Társaim! Győr - Komló - Budapest! Nem is vagyunk olyan messze egymástól!:)

    VálaszTörlés
  5. Éva, hogy lehet, hogy "elvesztettelek" - pill. megkeresem az e-mail címedet és máris "beteszlek" a kurzusba! Ez így nem mehet tovább!
    Irma, nagyon jó lett az olvasósarok - a blogod új "ruhájával" kapcsolatban pedig beszéljünk majd a fórumon. Ez a sok videó itt a főoldalon eléggé belassítja a blogokat és ahogy a tartalmat elnézem, lesz mit az oldalak alá rendezni!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Robi!
    Alig várom, hogy átrendezhessem a dolgokat!
    Köszönöm a segítségedet! :)

    VálaszTörlés