2013. március 16., szombat

SME 2.0 eLearning 3.


Előző blogbejegyzésemben örömmel számoltam be arról, hogy az SME 2.0 eLearning-nek köszönhetően végre rendet tudtam tenni a Google Reader házatáján. Azonban a kellemes megelégedettség érzése másnap hajnalban egy szempillantás alatt tovatűnt. Ugyanis a hírolvasó megnyitásakor egy hivatalos közlés tudatta, hogy néhány hónap múlva megszűnik a Google Reader. Mint ahogyan utóbb megtudtam, velem együtt még sokan figyelték megrőkönyödve a képernyőt, hogy vajon nem tréfát űz-e valaki velünk a neten. De ahogyan a Twitterre pillantottam, egyértelművé vált a hír valódisága. Ám az ijedtség nem sokáig tartott, mert percek alatt alatt megjelentek a jobbnál jobb ötletek a különböző oldalakon. S kisvártatva birtokomba kerültek a választási lehetőségek, a menekülési útvonalak. Az egyik tudósítás gyorsan sietett megnyugtatni mindenkit a Google Reader-ben összegyűjtött, összerendezett hírcsatornák exportálási/ importálási lehetőségéről. De sorakozott szépen, rendben a többi megoldási lehetőség is, amely kiváltja a megszűnőben lévő hírolvasót. Robi tutorunk sem sokáig sopánkodott a hír hallatán, hanem azonnal "elcsiripelt" számunkra a Twitteren két alkalmazást is, ahova átmenthetjük hírcsatornáinkat. Az egyik a Protopage, a másik pedig a Netvibes személyes weblap ( hírgyűjtő). Nem sokat tétováztam én sem, hiszen 3-ik hetünk témája éppen a Netvibes személyes weblap készítése, amelynek alapfunkciója az RSS hírgyűjtés. Nekiláttam hát a nagy "műveletnek"... Katonásan bevallom, kissé megszenvedtem a dolgot.... Ugyanis annak ellenére, hogy Robi öt 3-4 perces tutoriál videóban magyarázta el a személyes és a publikus Netvibes lap létrehozását, jó néhány órát igényelt az, amíg a két oldal URL címe megszületett. Még külső segítséget is kértem Renitől, akit szerencsére megtaláltam a Facebookon. Bár minden gondunkkal, kérdésünkkel fordulhatunk Robi felé, de nem akartam zavarni hivatalos, munkaidőn kívül. Így Reni néhány kattintással, útbaigazított göröngyös utamon. A lépéseket lefotóztam, és idehoztam, hátha valakinek segítségül szolgálhat, ha mégis menekíteni kellene a Google Reader -ben összegyűjtött RSS csatornáit.
Íme:






Talán csak annyit fűznék hozzá a képekhez, hogy a letöltött zip fájlt ki kell tömöríteni, és csak az xml dokumentumot kell importálni az új helyünkre.
A személyes és publikus weblap hírgyűjtő oldalaim létrehozásának lépéseit itt nem taglalnám részletesen, hiszen a segítő videók mindenki számára hozzáférhetőek
A harmadik kurzushét végeztével ismét csak megerősíteni tudom azt, hogy érdemes rászánni időnket a számunkra felkínált képzésekre. Ismét letisztult valami, ami gördülékenyebbé teheti napi internetezési szokásaimat. Sok kattintgatástól menekít meg a Netvibes személyes kezdőlapom, hiszen nem csak RSS csatornáimat importáltam oda, hanem egy felületen lehetnek levélpostáim, a Facebook, a Twitter, a LikedIn kommunikációs lehetőségeim, tennivalóim feljegyzései, az időjárás, és sorolhatnám tovább, de nem teszem, mert igazából csak most "lakom be" magamat az új felületen.
Publikus oldalamba pedig blogom OLVASÓSARKÁT helyeztem el, hogy a hozzám látogató Kedves Olvasók jó érzéssel, átlátható módon olvasgassák, válogassák a számukra érdekesnek, hasznosnak vélt információkat, híreket. (Utólagos megjegyzés: időközben az Olvasósarkot átrendeztem, és tanítványaim blogjait helyeztem el benne.)
Sokszor, sok helyen taglaltuk a közös tudásmegosztásról vallott nézeteinket. Most nem taglaljuk-úgy vélem-hanem élvezzük ennek gyönyörűségét és kiváltképpen való hasznosságát. 





8 megjegyzés:

  1. Köszi Irma!
    Úgy tűnik az évek telnek, de a szereposztás nem változik. Te szépen gondosan megoldod és megosztod a feladatokat, én meg, mint a lusta diák jövök puskázni. Szeretném hát megint megköszönni, és újfent megerősíteni - ha minden hálózati csoportban lenne egy IRMA, több lenne a pedagógusok között a digitális állampolgár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt csak megerősíteni tudom! Többek között ezért is van, hogy Irma nélkül eleve nem is indítunk online tanfolyamokat! :)

      Törlés
    2. Hajnikám! Ha nem ismernélek, talán képes lennék elhinni, hogy "lusta diák" vagy... Úgyhogy erről csupán ennyit.. S hogy "puskázás"? Amennyit én tanulok, másoktól, többek között Tőled is, ahhoz képest elenyésző, amit én tudok nyújtani.

      Törlés
    3. Mindig tudtam Robi, hogy jó a humorod... De hogy ennyire? :) Mindenesetre hálásan köszönöm, hogy számoltok velem.:)

      Törlés
  2. Én is csak megköszönni tudom, mindig tőled tanulok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mariannka! Nagyon szívesen! Mi egy amolyan nagy osztályterem falain belül kölcsönös adás-vevésben vagyunk. Így én is naponta köszönhetem meg a Tőled, Tőletek érkező új ismereteket. Ehhez pedig ideális terep az online felület... :)

      Törlés
  3. Kedves Irma!
    Nagyon jó olvasni a bejegyzéseidet, mert mindig talál benne az ember valami újat, valami biztatót, sok-sok sikerélményt. Az is nagyon jó az ilyen tanfolyamokban, hogy egymástól is tudunk tanulni, egymást is biztatjuk. :)

    VálaszTörlés
  4. Neked is sokat köszönhetek Ritus , hiszen jó néhányszor kisegítettél már informatikai hiányosságaimat pótolva :)

    VálaszTörlés