2013. augusztus 31., szombat

Januárban azt "csiripelték a verebek", - avagy képes beszámoló egy michigani virtuális konferenciáról


Nagyon hasznos lehet, ha egy adandó  pillanatban meghalljuk, mit "csiripelnek a verebek". Internetes világunkban a Twitterrel hozzuk összefüggésbe a csiripelést, hiszen egyre többen tudjuk, hogy a kis veréb ikonja a mikroblog alkalmazását mutatja. Igen, mert a Twitter "távirati stílusban" engedi a az információt áramolni, azaz 140 karakterben. Körülbelül 3 évvel ezelőtt ismerkedtem meg ezzel a kommunikációs lehetőséggel a Promt Oktatási Központ egyik online kurzusán. Azt nem mondom, hogy bősz "csiripelő" vált belőlem, de igyekeztem mindig arra, hogy "digitális tolltartóm" mélyéről azért elő-elővegyem, hogy ne menjen feledésbe. 
Ha sok tweet nem is hagyta el "számat", ám hajnali sajtófélóráim során igen gyors formában, summázva kaptam meg folyamatosan a legújabb információkat, híreket. Ez így volt ez év kezdetén, januárban is, amikor egy rövid bejegyzés arról tudósított, hogy regisztrálni lehet egy Michigan-i Egyetem által szervezett 4T Virtual Conference eseményére, méghozzá ingyenesen.  Tudásszomjam legyőzte azt a nem kis akadályt, hogy sajnos az angol nyelvet -bár jelenleg is tanulom - de nem állok készségszinten az elsajátítást illetően. Vettem hát egy mély lélegzetet, és nagy bátran belevágtam az adminisztrációs kitöltésekbe. Mindannyian tudjuk, hogy nem a legkiválóbb  az interneten található fordítóprogram, ám - mint amolyan "mankó"- nagy segítségemre volt. Eljött hát a nagy nap, a virtuális konferencia első előadássorozata ez év máj. 18-án, szombaton. Négy napon át találkoztam az Egyesült Államokbeli innovatív pedagógusokkal. Az Elluminate internetes felülete biztosította számunkra a találkozási helyet. 
Izgalmas napokat élhettem át ezalatt, hiszen a 6 órai eltolódás miatt éjszaka konferenciáztam, de annyi élménnyel, tudással gazdagodtam, hogy nem bántam meg vállalkozásomat. 
Igazi interaktív módon zajlottak az előadások az Elluminate berkein belül. Chat ablakban írhattunk a moderátoroknak, s az előadók pedig aktív jelenlétet kívántak meg tőlünk, hallgató pedagógusoktól. 
Mondhatom, "kakukktojásként" vettem részt a konferencián, hiszen én voltam egyetlen európai pedagógus az Egyesült Államok tanárai között. Nagyon jól esett, hogy külön szeretettel köszöntöttek, mint távoli vendéget. 
Hatalmas technikai arzenált mutattak be a kiválóbbnál kiválóbb pedagógusok. Voltak közöttük egyetemi oktatók, de voltak középiskolában, általános iskolában tanítók, és még gyógypedagógusok is, aminek természetesen külön örültem. 
Számomra újdonság volt, hogy a bemutatkozások után mindenki  rögtön a Twitter azonosítóját közölte, sőt azonnal megkaptuk a konferencia hashtag-jét is, amivel már a négy nap alatt is tweet-eltünk egymásnak. Ekkor nyílt ki igazán a világ számomra, vagyis a hazánkon kívül tanító pedagógusok nagy társasága felé. Igyekeztem mindenkit bejelölni, hogy a négy nap elteltével ne szakadjon meg közöttünk a kapcsolat. S ma is jó szívvel kattintok a messze lakó kollégák mindig friss, igen jól hasznosítható üzeneteire. Ugyanis a szó legvalóbb tartalma szerint gyakorlatorientált konferenciasorozat részese lehettem a Michigani Egyetemen. Kivétel nélkül olyan IKT eszközöket, Web 2.0 alkalmazásokat mutattak be az előadók, amiket ők maguk is használnak. S mindezt úgy tették, hogy az Elluminate felületén megnyitották a programot, és mi interaktív módon dolgoztunk a felületen, mint ahogyan a fentebbi kép is szemlélteti mindezt. Vagy pl. az Edmodo online alkalmazás bemutatásánál egy csoportot létesített számunkra az előadó, amelybe szépen be is tudtunk lépni, és egy-két feladatot el is tudtunk végezni. Nem is sorolom tovább a bemutatott alkalmazásokat, hiszen számos dologról tudnék beszámolni, amiket használnak tanórai keretek között a tengeren túli pedagógus kollégák. 
A nyelvtudásom hiányos volta sokszor semmivé vált, hiszen a felvonultatott gazdag eszköztárat majdhogynem kivétel nélkül ismertem az itthoni kiváló, innovációt képviselő pedagógus társaim jóvoltából, na megy egy "kis" önálló tanulásból. 
A konferencia végig hallgatása praktikus módon úgy festett részemről, hogy egyrészt nagyon figyeltem az elmondott szövegre, s a chat ablakban megjelenő üzeneteket pedig azonnal a fordítóba tettem, s amit le akartam írni, azt is gyorsan leellenőriztem. Ezt csak azoknak a társaimnak írom le biztatásul, akik velem egy cipőben járnak, és "anno" ők is oroszt, németet tanultak az iskolában. Nem kell letenni azért arról, hogy lassan őszülő fejjel próbáljuk az angolt elsajátítani, hiszen ma már lépten-nyomon így kell az interneten kommunikálni. 
Visszatérve a konferencia eseményére, leírom, hogy az előadások során bemutatott prezentációkat folyamatosan képernyőfelvétel segítségével megörökítettem. Egyrészt magam számára, másrészt azoknak a társaimnak, akik -reményeim  szerint- örömmel és hasznukra fogják végignézni.
Két szempontból is élmény volt számomra ez a négy nap. Egyrészt közelről szemléltem  egy olyan megújulásra kész, energiákkal teli, jókedvű tanári csapatot, akik sokszor kacagtak egy-egy pillanatban, viszont valami hihetetlen szakmai tudás birtokában kezelik a modern technológiát tanításuk során. Másrészt önbizalmamat felettébb növelte az , hogy meggyőződtem arról, hogy valóban ez a fajta innovatív pedagógia a jövő útja. Természetesen , mint ahogyan azt mindig is hozzá szoktuk tenni:  a technológia csupán eszközünk, s a személyiségünk minősége garantálja valójában pedagógiánk sikeres voltát. 
Az elkészített sok-sok képet időrendi sorrendbe raktam, és ppt segítségével fényképalbumot készítettem belőle, amit  a Slideshare dokumentummegosztó segítségével most szíves szeretettel közre is bocsátok.

Következzenek hát a 4T Virtuális Konferencia fényképalbumai: 


4T VIRTUAL CONFERENCE MICHIGAN 2013 May 21 from Szeverényi Irma

A konferencia zárásaként videót nézhettünk meg együtt, amely bemutatta, hogy a mai , 21.században élő gyermekek számára milyen örömöt, élményt jelent a modern technológia pedagógiai alkalmazása.

4 megjegyzés:

  1. Imádom a fáradhatatlanságodat. Ide még visszajövök!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Évikém!
    Azért-úgy látom-Te sem unatkozol...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Rita! Hiszen mi ezt együtt műveljük már évek óta Évivel Veled és még a Csapat többi tagjával!Tudod,"egy fecske nem csinál nyarat"...

    VálaszTörlés