2014. február 3., hétfő

"Ez neked biztos tetszeni fog!",- avagy találkozásom a Duolingóval




A címben megfogalmazott gondolattal köszöntött rám a minap lányom barátja, kezében okos telefonjával. Mellém ülve máris mutatta frissen letöltött programját, amelynek ikonja egy zöld kis baglyocska. Attila ismeri munkámat, tudja, milyen módszerekkel dolgozom a gyermekek között. S valóban nem tévedett, hiszen az első bemutatásra magaménak tudtam, és első látásra megszerettem a Duolingo alkalmazását. Néhány perc múlva az én telefonomról is nagy szemekkel nézett rám a kis bagoly, kérve, hogy kezdjek bele az izgalmas, játékos nyelvtanulásba. Szeretem magam kipróbálni a gyermekek számára felkínált oktatóprogramokat, online fejlesztőjátékokat, mert így tudom tesztelni leginkább, hogy mennyire lehetnek számukra hasznosak játékosságuk mellett. A Duolingo esetében nem kellett sokat töprengenem , hiszen az első szint végig játszása után én magam alig bírtam abbahagyni a játékot, azaz az angol nyelv tanulását. És ez az  a varázsszó, hogy: "játszunk", győzhet minden módszer felett. Mert igenis a gyermekek játszani szeretnének,- és valljuk be őszintén, mi is szeretünk játszani... És még az a szerencse, ha nem hal ki belőlünk a gyermek...


Egy szó mint száz: bátorsággal és nagy várakozással viszem be kisdiákjaimnak a képzeletbeli , digitális "Montessori-féle polcra a Duolingó játékot. Nem fogom senkire ráerőltetni, csak megkínálom vele mindahányat. Akkor lehet valódi gyermekszemléletű pedagógiánk, ha olyan bő választékú tanulási környezetet biztosítunk számukra, amely szabadságigényükre bízza  egyéni tanulási útjaikat. Ha bízunk bennük, jól fognak dönteni, mert ösztönszerűen sem a túl könnyű, sem a túl nehéz feladatot nem fogják választani. Megtalálják a saját fejlődési ütemüknek megfelelő feladatokat, amelyek az önellenőrzés segítségével önálló tanulásra bátorítják őket. 
Ahogyan tapasztalom, egyre több kisgyermek kap ajándékba okostelefont, amin azonnal megtalálják a különböző játékokat. Ha nem kell leadni reggel a tanáriban mobiljukat, akkor ott lapul a zsebükben, és azonnal előveszik, amint csak lehet, hogy játszanak egy kicsit vele. Iskolába menet is ugyanez a helyzet. S ha már így van, akkor miért ne csempésszünk olyan alkalmazást a játékok közé, ami egyben  hasznos is a napi felkészülésükben. Ma már az alsó tagozatos gyermekek zöme is tantárgyi szinten tanulja az angol nyelvet. Vannak azonban olyan, hozzám járó kisdiákok, akik valósággal szenvednek az angol órákon tanulási akadályoztatásaik miatt. Viszont a Duolingo játékkal -meglátásom szerint - tudnánk segíteni nekik az angol nyelv elsajátításában, és megszerettetésében. Remélem, kis idő múltán ilyen jó hírekkel tudok majd szolgálni bejegyzésemben. 

Végül néhány sort idézek a játékra vonatkozóan abból a cikkből, amelyik a nyest.hu oldalon olvasható: 

"...A Duolingo különlegessége, hogy a nyelvi tanfolyamokat a játékokhoz hasonlóan fejlesztették, ezért a tanulás élménye egyszerre jutalmazó és addiktív. „A legtöbben azért szeretik használni a Duolingót, mert szórakozva tanulhatnak vele, ahelyett, hogy más mobil játékokkal játszanának” – mondta von Ahn..."

A kép forrása:http://tinyurl.hu/3M58/


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis program és még jobb bejegyzés!:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik a Duolingo. Rögtön ki is próbáltam, azóta minden nap gyakorlok. Nagyon tetszik, a másik bejegyzésed is, amikor leírtad, hogy a gyakorlatban hogyan használod a programot. Gratulálok:)

    VálaszTörlés
  3. Igen Ritus, megtaláltalak a "Játszótársak "között... Szépen haladsz vele! :)

    VálaszTörlés