2015. november 21., szombat

PIL, MIPP, MIE,- avagy út az innováció fele


A címben szereplő három rövidítés olyan három programról szól, amelyet egy negyedik rövidítés, az LLL gyakorlataként ismertem meg, és lettem részese. A Life Long Learning, azaz az élethosszig tartó tanulás sok kincset rejt annak, aki azt örömmel vállalja. Minden korban jószerencsés volt az, aki felismerte a változás szükségszerűségét, aki nem ragaszkodott makacsul az óhoz, hanem bátran cselekedett, és újat teremtett. Mindig voltak zászlóvivők, akik mutatták az utat a többieknek. Mi , újat kereső pedagógusok ilyen szerepben ismertük meg a Tanárblog szerzőit, Prievara Tibort és Nádori Gergőt. Négy évvel ezelőtt csatlakoztam meghívásukra a címben első rövidítést rejtő PIL Akadémia képzéséhez, amelyről akkoriban blogomban is szót ejtettem. A Microsoft Partners in Learning IKT Akadémiája pezsgést hozott a pedagógia világába. Egymásra talált sok újat kereső tanár, s formálódtunk egyre nagyobb közösséggé.
A PIL Akadémiát a MIPP követte, azaz nem maradtunk magunkban a képzés után, hanem folytatásként csatlakozhattunk a Microsoft Innovatív Pedagógus Programhoz. A péntek esti webináriumok során továbbra is okosodhatunk, hiszen már mondani sem kell talán, hogy a fejlődésben nincs megállás. Azaz megállhatunk, de számolni kell azzal, hogy lemaradunk. 
Nem kényszer ez annak, aki egyszer belekóstolt már az újba, hanem egy izgalmas kalandos, olykor valóban fárasztó út egy ismeretlen világ felé. Nem öncélú, hiszen gyermekek serege halad a kezünk alatt, akiknek boldogulása a mi munkánk jutalma lehet majd.
A címben szereplő harmadik rövidítés már kitekintés. Határon túlra mutat, amely a hazai innovatív pedagógusi közösséget együttműködésre invitálja. A program neve: Microsoft Innovative Educator Expert.  Egy pályázattal lehetett jelentkezni a programba. Többen is vagyunk, akik sikeresen pályáztunk, s kaptuk meg a megtisztelő szakértői szerepet:















2 megjegyzés: