2016. április 24., vasárnap

Játékos önfejlesztés a Piano Tiles 2-vel



Gyakran emlegetem a Kollégák között, hogy nekem valamelyest könnyebb a dolgom, mint azoknak, akik a kötött tanterv , tanmenet szerint kell , hogy haladjanak. Ugyanis az én dolgom utazó gyógypedagógusként "csupán" a sajátos nevelési igényű tanulók készségfejlesztése. A csupán szó idézőjeles, hiszen nem kis felelősség, hogy kiválasszuk az adott gyermek számára szükséges fejlesztési feladatot, eszközt és hozzá a módszert. Viszont számtalan lehetőség nyílik ki előttünk, ha a dolgokra kellően odafigyelünk. A modern technológiának köszönhetően a lehetőségeink megsokszorozódtak. A pedagógusok félelmetesnek tűnő, és izgalmas kihívások elé lettek állítva. Egyszerű , de igaz megállapítás: "Aki mer, az nyer". Ez vonatkozik ránk is, olyan pedagógusokra, akik egy megváltozott világban, egész más viszonyok között kell, hogy tanítsák a rájuk bízott ifjú nemzedéket. Ha merjük feltételezni diákjainkról, hogy képesek új tudással belépni hozzánk, és merjük elfogadni a megváltozott helyzetet, amelyben esetleg ők tanítanak meg bennünket valamire, akkor nyert ügyünk lehet. Sőt! Egy közös profit származhat a pedagógus és diák együttműködéséből. 
Ennek valódiságát egy példával szeretném megerősíteni, ami az elmúlt hetek tapasztalata a mi kis Anyahajó Stúdiónkban. 2016. januárjától fő projektünk a Polgár Judit Sakk Alapítvány által létrehozott Sakkpalota Program adaptációja volt. Emellett mindig lehetőséget adtam a gyerekeknek a szabad játékra. Közös megállapodásunk, hogy hozhatnak be az Anyahajóba általuk kedvelt online játékokat. Természetesen, a beszélgetéseink alapján tudják , milyen kritériumai vannak annak, hogy az általuk felkínált játékok bekerüljenek a kelléktárba. Tudják, elvárás részemről, hogy a játékosság, az izgalom mellett legyen bennük olyan, amely által ők fejlődhetnek. Így kopogott be hozzám az első kis "fecske" úgy február elején, mondván nagy lelkesen, hogy szeretne mutatni nekem valami érdekeset. Ez pedig nem volt más, mint a címben szereplő Piano Tiles 2 online zongorajátéka. Kis tanítványom azonnal letöltötte a közösen használt tabletemre, és máris indult a nagy produkció. Sziporkázva pötyögtette ujjacskáit a zongora billentyűknek megfelelő téglalapokon, miközben gyönyörű klasszikus dallamokat szólaltatott meg. Én eközben megdöbbenve, s örömtől repesve néztem a tabletre, hiszen eddig még nem ismertem olyan programot, ami ennyire tetszik a gyerekeknek, és ennyi minden csodálatos fejlesztési lehetőség rejlik benne.
E naptól kezdve folyamatos volt a zongorajáték a Sakkpalotás Programunk után. Igyekeztem felvételeket is készíteni, hiszen sokkal többet mond az, ha látjuk a gyermekek játékát, mint hogy én meséljek arról, hogy ők miként játszottak. Február óta gyűltek mappáimban a képek és videók. Időnek szűkiben lévén nem jutottam eddig ahhoz, hogy blogbejegyzést tegyek ez irányú tapasztalataimról. De közeledve a tanév befejezése felé, erős elhatározásom lett, hogy élményeimet megosszam a kedves Olvasókkal. Még mielőtt bemutatnám a hosszú percekből 19 percre lerövidített videót, leírom a Piano  Tiles 2 játék lényegét. A zongora billentyűihez hasonló, fekete téglalapokat, csempéket kell megütni úgy, hogy a fehéreket nem szabad megérinteni. Ha mégis megérintenénk, akkor a a játék véget ér. A játék során egyre nehezedő zenék következnek, így egyre nehezedik a játék, gyorsabb lesz , és egyre több fekete téglalapot kell leütnünk. Minden egyes zongorajátékot egy bizonyos szintig tudunk teljesíteni. Hat szintlépés van minden egyes zenében. Az első az egy csillag, a második kettő és a harmadik három. De ha annyira jók vagyunk, akkor ezek után következik az egy korona, a kettő és végül a három. Ez a maximum szint, amit teljesíteni lehet. Természetesen a pontszám tovább vihető, de nem kapunk már érte több jutalmat, viszont minél több pontunk van, annál jobbak vagyunk. És ezt tudjuk ellenőrizni is. Ha ugyanis a programot összekötjük a Facebook profilunkkal, akkor az listázza az ismerőseink pontszámát. Ha eljutunk egy bizonyos szintre, akkor XP-ket kapunk minden egyes zene végén, amiket  a szintlépésekhez használunk fel. Minden egyes szintlépéssel kinyitunk újabb három zenét. A programot folyamatosan frissítik, így mindig kerülnek bele újabb és újabb zenék. Vannak azonban közöttük prémium zenék, amik már csak pénz ellenében, gyémántért játszhatók. A leírás forrása: Csabi, a GekkPanda: https://youtu.be/Vw4cDb5SIeQ
A játék   a 2015. év android alkalmazásainak toplistáján első helyen szerepel. Eddig több, mint 160 millióan töltötték le az alkalmazást. Különös, és ritka számba menő dolog manapság, hogy a trendi egyben olyan értékeket is képviseljen, aminek én felettébb örülni tudok. De ez most ebben az esetben így igaz. Mindig szomorúság tölt el ugyanis, amikor azt tapasztalom , hogy kis tanítványaim mennyire nem ismerik a klasszikus zene szépségét. Viszont ez a program gyönyörű klasszikus dallamokat szólaltat meg Beethoventől Mozarttól Schuberttől Csajkovszkijtól és a többiektől. , amit ők nagy-nagy kedvvel játszanak , mintha ők lennének az előadóművészek. 
 A játék ITT tölthető le. 
A bemutató videóban feliratoztam azt a sok -sok fejlesztési lehetőséget, amit ez az alkalmazás nyújt a gyerekek számára:

    

Örömmel tettem be Anyahajó kelléktárunkba a Piano Tile 2 programját. Hiszen egyrészt alkalmazásával teljesül az, amire mindig törekszem. Nevezetesen:  számtalan fejlesztési lehetőség van ugyan benne, de a gyermeknek fogalma sincs arról, hogy mi történik. Nem azt éli meg, hogy őt most valaki fejleszti, hanem csupán egyet tud: belefeledkezve élvezi a játékot
Örömöm másik része, hogy olyan programot kaptak a gyerekek a kezükbe, amivel személyiségük fejlődhet, ízlésük a szép és jó fele formálódhat. Példa az okos internethasználatra. Így hát: várom az ilyen, és ehhez hasonló remek alkalmazásokat.

3 megjegyzés:

  1. Szuper játék! Mozgásos változata, a táncszőnyeg szintén nagyon sok mindent fejleszt és élvezetes! Itt egy videó róla:
    https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3Db4Lr6ZC_Q1E&ved=0ahUKEwjW8PuvrKrMAhXMVRoKHSK7CtIQuAIIHzAC&usg=AFQjCNHUWkDUteypOdd5FRXp9f661UhQKQ

    VálaszTörlés
  2. Szuper játék! Mozgásos változata, a táncszőnyeg szintén nagyon sok mindent fejleszt és élvezetes! Itt egy videó róla:
    https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3Db4Lr6ZC_Q1E&ved=0ahUKEwjW8PuvrKrMAhXMVRoKHSK7CtIQuAIIHzAC&usg=AFQjCNHUWkDUteypOdd5FRXp9f661UhQKQ

    VálaszTörlés