2018. február 17., szombat

Építsük meg Magyarországot! - Kisszékely kulturális és természeti értékei a Minecraftban 7.- "ÖRÖKSÉGÜNK: MÚLT ÉS JÖVŐ TALÁLKOZÁSA"




Vannak életünkben  olyan események, amiket nem tudatosan tervezünk meg. Haladva a hétköznapok sodrásában, egyszercsak különös összefüggésekre leszünk figyelmesek. Ilyenkor szoktuk felfedezni, azt, hogy a szálak miként futnak össze. Ezt szemlélem, mondhatnám csodálom a  2018 -ik esztendőbe lépve. Anyahajó Stúdiós kis Csapatommal együtt három olyan, egymással szoros összefüggésben lévő esemény részesei lehetünk, amelyről az égi jelenségek hármas együttállása jut eszembe.
Dióhéjban a következő  ennek rövid története: hat évvel ezelőtt kezdtem becserkészni foglalkozásaim innovatív eszközeként a Minecraft online építkezős játékot. Idővel, mint Microsoft Innovatív Pedagógus bátran kezdtem megosztani tapasztalataimat a program használhatóságát illetően. Projektekben is alkalmaztuk a játékot. Tavaly  a Microsoft jóvoltából megkaphatták a magyarországi iskolák a Minecraft EDU-t, azaz a játék iskolai verzióját. Ez év elején pedig országos mozgalmat hirdetett meg "Építsük meg Magyarországot!" címmel. Kézenfekvő volt, hogy benevezünk a programba, hiszen  minden adottság megvolt ehhez. Olyan hosszútávú projektnek ígérkezett a tevékenység, hogy megcéloztuk vele a Digitális Témahetet, ahol nagy örömünkre szintén felhívást kaptak a pedagógusok a Minecraft EDU-ban való építkezéshez. Mivel az országos mozgalom célja, hogy Magyarország kulturális és természeti értékeit egy egészen új módon mutassa be, találtunk mi is egy gyöngyfalut a térképen, nevezetesen: Kisszékelyt. S amikor már programtervünk elkészült, s belekezdtünk a nagy projektbe, szembesültem egy hírben arról, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai éve lett. Azonnal megnyitottam a honlapot, és tágra nyitott szemekkel olvastam el a felhívást a programba való jelentkezést illetően. Már az év szlogenje is magával ragadott: 

      ÖRÖKSÉGÜNK: MÚLT ÉS JÖVŐ TALÁLKOZÁSA


Oly' annyira megtetszett a program, hogy egy cseppet sem tétováztam, elküldtem bejelentkezésemet az Európai Uniós eseménysorozat magyarországi képviselői számára.
Nagy örömömre elfogadásra nyert Kisszékely megépítésének projektje, s felkerülhetett az a Kulturális Örökség Európai Éve oldalára: 

https://koee2018.kormany.hu/index


https://koee2018.kormany.hu/kisszekely-kulturalis-es-termeszeti-oroksege-a-minecraft-edu-ban-bemutatva

http://bit.ly/2Cpn02L

http://bit.ly/2Cpn02L



Szívem vágya, hogy valami olyan örökséget hagyjak kis tanítványimra, amit, mint maradandó értéket, kincset vihetnek magukkal, s őrizhetnek meg a jövő nemzedék számára. A nyugdíj felé tekintgetve felettébb való az öröm és a hála bennem, hogy ilyen témakört kaphattam a kezembe. S ha nem is lesz olyan remekmű Kisszékely a Minecraft EDU-ban felépítve, mint ahogyan azt talán profi Minecraft Youtuberek építenék fel, de a közös élmény, s annak minden hozadéka mindennél többet jelent.

Nem tagadom, nagy a drukk bennem, hiszen ismét járatlan útra tévedtem... Van még tennivalónk ott az építés területén bőven! De bízom kis diákjaim kitartásában, hogy projektünkkel nem vallunk majd szégyent. De ha már csak annyit elértünk, hogy egy gazdag kulturális és természeti örökséggel bíró piciny magyar falucska, Kisszékely neve Európában ismert lesz , s ha a program leírásában található "Építsük meg Magyarországot!" mozgalom és a Digitális Témahét híre is szerte megy,  boldog örömmel mondom:  MÁR MEGÉRTE!



Barni, akinek családja Kisszékelyből származik

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése