2011. április 13., szerda

"Veszélyes" szörfözések...

Veszélyesek bizony, mert könnyen elcsábul ám az ember, s mint a gyermek játékában, úgy merül el a jobbnál-jobb alkalmazásokban. Így járok én is naponta a virtuális világban. Amire rálelek, azt mohó kíváncsisággal azonnal ki is próbálom. Ennek hozománya a most következő két kis "alkotás". Önfeledt tevékenységeim során tanítványaim bőrébe bújva képzelem el, ki hogyan is tudná felhasználni a kis programokat önálló tanulásuk során. Ismét csak megbizonyosodtam, hogy a felfedezéses, kreativitást kiválóan fejlesztő Montessori pedagógia rendszerébe szépen beillenek ezek a "játékok", képességfejlesztő eszközök. A hagyományos didaktikai eszközök megléte és használata mellett innovatív módon gazdagítja a gyermeki szabadságot bátorító nagy reformpedagógus kelléktárát. Bátran merek biztatni minden Montessori pedagógiát hirdető és gyakorló pedagógus társamat, hogy ne féljen bevinni osztálytermébe a modern világ technikai lehetőségeit. Hiszen maga Montessori hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos szerepe van metodikájában a pedagógusnak. Tehát ha birtokolhatjuk azt a pedagógusi művészetet, amit ő képviselt, akkor a mai kis tanítványaink is lehetnek ugyanolyan boldog "casa dei bambini"-s gyermekek, akik a hajdani időkben éltek. Csak éppen a korunk kihívásainak megfelelő eszközök használata is a birtokukba lehet. Megvallom, kicsit félve tekintek olyan Montessori pedagógiát gyakorló osztálytermekbe, ahol nem látok legalább egy sarokba megbúvó számítógépet... Elgondolkodom ilyenkor azon, hogy jószándékunk mellett vajon nem maradnak le ezek a gyermekek a fejődésben? Egy kis kedvcsinálónak kívánom most bemutatni tehát a most talált két alkalmazást:
Az egyik a Microsoft Montage, amely egy ingyenes e-Újság szerkesztő oldal. Saját érdeklődési körünknek megfelelő témakörből állíthatunk össze oldalt, ami azután frissülhet is. Például, amikor az interaktív táblát jelöltem meg, első nekifutásra ez jött ki belőle:



Az itt látható képernyőkép eredeti alkalmazása a következő link alatt látható: http://montagepages.fuselabs.com/public/szevirma/INTERAKTVTBLA/96474ba9-a9b1-4016-869e-7574db63fc3e.htm

A másik kis "csodaság", amit az iot.hu hírportálja repített felém, a Wordlinks ingyenes online szóképkészítő szolgáltatása, amely így néz ki első nekifutásra:

http://wordlin.gs/

(Utólagos megjegyzés: időközben az alkalmazások elérhetetlenné váltak, ám helyettük több választási lehetőség is rendelkezésünkre áll.)


3 megjegyzés:

  1. No, ezt az újságszerkesztőt kipróbálom este.Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Irma! Én is kipróbáltam az újságszerkesztőt, többféle kifejezéssel is. (IKT eszközök, német nyelv online) Tetszik az ötlet, köszönöm:)

    VálaszTörlés
  3. Microsoft Montage érdekesnek látszik, megvan az esti program:)
    Köszi.

    VálaszTörlés