2012. december 18., kedd

Pedagógiai Kávéház december 8-án



A 2012.esztendő végére járva sem fogyott ki az az eseménysor, amelynek sodrásában teltek a mögöttünk maradt hetek, hónapok. Így volt ez dec. 8-án is , amikor összegyűltünk egy különös eseményre. Már a beharangozó is kedvcsináló volt, hiszen ki ne szeret, vagyis inkább szeretne közülünk kávéházba járni, kicsit megpihenni, egy csésze tea vagy kávé mellett  termékeny, szebb jövőt ígérő gondolatokkal foglalkozni, álmokat szövögetni...
Útra keltem hát én is a decemberi zimankós reggelen, - úgy 21. századi módon, laptopommal a kezemben. Nem voltam ritka fehér holló a társaságban, hisz' asztalaink csakhamar tele lettek egy innovatív pedagógushoz ma már természetszerűen hozzátartozó digitális eszközzel. Előzetesen a szíves meghívóban mindenki megkapta a várható programot a TanárBlog oldalán.
Készültem hát lelkesen a kávéházi találkozóra. Először is tarsolyomba, azaz, könyvjelzőbe tettem az IKT rapidrandi kosarába szánt ötletemet, amit éppen a gyermekek fejlesztő foglalkozásain használtunk így Mikulás-táján. Ez a Sulivilág iskolai internetes oldalunkon jelent meg. Egy zenés Mikulás-képeslap készítéséről van szó. Előzetesen én készítettem el a gyerekek számára mintegy kedvcsinálónak, ami-mondhatom- minden csoportban osztatlan sikert aratott. Íme a táncoló "Mikulás-Irma néni":


Mondanom sem kell, ezután mindenki ilyen képeslapot szeretett volna csinálni, amit szép sorjában meg is valósítottunk. Kis digitális fényképezőgépemmel elkészítettük a fotókat, és annak rendje-módja szerint készen is lettek a személyre szabott zenés képeslapok. Mindegyiket beillesztettük a saját  Sulivilágos oldalunkra, sőt a linkeket el is küldték a gyerekek szüleiknek e-mail üzenetben. Elmondható, hogy az élményszerűség mellett komplex személyiségfejlesztés rejlik e módszertani ötletben. Ez a bejegyzés nem arra hívatott, hogy minden részképesség fejlesztésének lehetőségét itt felsoroljam, csupán említést kívántam tenni arra vonatkozóan, hogy sokszor játékos alkalmazásokkal nagyobb hatásmechanizmussal tudunk haladni a gyermekek fejlesztése során , mintha kemény gyakoroltatásokkal fárasztanánk az amúgy is megterhelt kis diákjainkat. Öröm volt hallani azt a sok kacagást, látni a ragyogó arcokat, amikor egy-egy gyermek a saját zenés Mikulás-képeslapját meglátta. A sok elkészült képeslapból  most csupán egyet mutatok be: 


A kávéházi kerekasztal beszélgetés summájaként annyit szeretnék megjegyezni, hogy nem a szokványos módon zajlott le, hanem gyorsan interaktívvá vált, párbeszéd alakult ki a most nem kis port felkavaró IKT pedagógiai alkalmazási lehetőségeiről. Hiszem, hogy előrevivő volt az ott megnyilvánuló álláspontok ütköztetése. Egy vadonatúj szemlélet bevezetése soha nem történt zökkenőmenetesen történelmünk folyamán. Ez alól a pedagógia módszertanának megújítása sem kivétel.  Óhajom nekem mindig az, hogy személyeskedések nélkül, jó csapatszellemben folyhassanak az ilyen diskurzusok. Hogy valóban előre vigye a mindannyiunkat érintő közügyet az adott esemény,- legyen az egy konferencia, egy zárt online kurzus, vagy akár egy kerekasztal beszélgetés.
 A TeachMeet izgalmas percei alatt gyorsan fordult a színpad. A különböző IKT alkalmazási lehetőségek, web 2.0. eszközök színes kavalkádja gondolatébresztőként inspirálta a jelenlévő pedagógus kollégákat. 
Remélem, valamilyen formában eljuthat majd mindenki bemutatója azokhoz, akik nem tudtak elmenni személyesen az Anker Klubba. Blogomba most saját kis 3 percesemet hoztam el, amely egy egyéni foglalkozás részletének videofelvétele. Látszólag itt is játszom a kisfiúval, ám informális módon sok terület együttes fejlesztési lehetősége adatik meg e program keretében:



Végül következzen egy kis összeállítás, amit a december 8-ikai, első Pedagógiai Kávéház fotóiból készítettem: 




A bejegyzés elejére illesztett fotó forrása:  http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/category/ajanlo/

2 megjegyzés:

 1. Kedves Irma!

  Nagyon tetszik a bejegyzésed:) Így most én is jelen lehettem az Anker klubban.
  A képeslapkészítő alkalmazást külön köszönöm, már ki is próbáltam. nagyon tetszik:)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Rita!
  Köszönöm! Örülök,hogy Te is elkészítetted! Nagyon aranyos kis alkalmazás...:)

  VálaszTörlés