2013. április 9., kedd

SME 2.0 eLearning 5 +1



Bár öt témakörre épült kurzusunk tananyaga, "bónuszpontként" azonban értékes, plusz - tudással lettünk gazdagabbak. Előző blogbejegyzéseimben részletezve írtam arról a sok, gyakorlatban hasznosítható alkalmazásról, amellyel "digitális tolltartónkat" tölthettük fel. De most kurzusunknak  egy olyan hozadékát kívánom megemlíteni, amelyhez segítségül a nagy reneszánsz zseni, Leonardo da Vinci sorait idézem: "A kis tudás büszkévé teszi az embereket, a nagy alázatossá. Mint ahogy az üres kalász az ég felé emeli büszke fejét, s a maggal teli lehajtja a föld, az anyja felé..." Ez fogalmazódott meg bennem a képzés tanulságait leszűrve. Volt közöttünk, tanulók között ugyanis egy nem kis tudással rendelkező  ember. Megvallom, ha egy kurzusba belépek, nagy érdeklődéssel olvasom el a bemutatkozásokat, hogy kikkel is hozott össze ismét a Sors, kiknek személyiségével bővülhet személyiségem. S olvasva egymás után társaim sorait, megálltam egy név felett. Barát Tamás.... nyugalmazott főiskolai tanár, újságíró, kommunikációs, pr-tanácsadó. Jelenleg a CCO Magazin - a kommunikációs szakemberek portálja főszerkesztője , illetve a MÚOSZ Etikai Bizottságának  az elnöke, 1965-óta foglalkozik az alkalmazott kommunikáció különböző területeivel. (public relations, marketingkommunikációs, újságírói, szerkesztői, tv-riporteri és műsorvezetői, külföldi tudósítói múlttal rendelkezik.) Korábbi tevékenységeiről információk a http://www.tbarat.info oldalon találhatók. Csupán ennyi  ismeret birtokában is elmerengtem hirtelen, hogy vajon mi célból jelentkezik be egy ekkora tudással rendelkező ember - tulajdonképpen-alapismereteket tanító képzésre. Természetesen a bemutatkozó sorokban jelzett internetes oldalakat megnyitva,  még inkább elcsodálkoztam. 
Egy olyan valaki, aki évtizedek óta oktat, nevel, könyveket ír, s még a legmodernebb kommunikációs eszközök tudásával is bír, vajon mit tanulhat köztünk, akik az alapismeretekkel szeretnénk rendelkezni. Mondhatom, talán a legnagyobb kíváncsisággal Barát Tamás házi feladatait, azaz a kurzus témákhoz fűződő blogbejegyzéseit  vártam leginkább. Remélve, hogy személyiséget nem sértem,  ideírom erre a kurzusra nyitott blogjának címét, hiszen az interneten bárki számára elérhető: http://e-fibraco.blogspot.hu/2013/03/kedves-olvaso-az-sme-2.html. Ha valaki belepillant a beszámolókba, érzékelheti a Leonardo da Vinci által megfogalmazottak valóságtartalmát. Igen, az alázatosság tesz minket alkalmassá arra,, hogy tudjunk, képesek legyünk az élethosszig tartó tanulásra. Ő, aki katedrán ül hosszú-hosszú évek óta, most diákként tanult velünk együtt olyan dolgokat, amiket még mindig be tud építeni egyre gazdagodó tárházába. S ha a mérlegre tekintünk, akkor meg merem kockáztatni , hogy több az, amit e példán keresztül tanulhattunk a kurzus alatt, mint amennyi tudást szerzett Tamás az öt hét során. S most önművelés gyanánt elkezdtem kurzusom a public relations témakörében. 


Úgy gondolom, nekünk, pedagógusoknak is nagy szükségünk van  a kommunikáció tudatos szervezésére.
Szükségünk van közös megértésre, kölcsönösen előnyös kapcsolatok létrehozására, hogy a bizalom alapján alakulhasson ki kétirányú kommunikáció közöttünk. 
Ha valakit közelebbről is érdekel ez a tudás, akkor a következő internetes helyen találhat rá: 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése