2013. augusztus 23., péntek

Tanárblogon olvastam, és már ki is próbáltam, - avagy idézetek gyors vizualizációja



Bevett szokás nálam, hogy ha valamilyen új, számomra ismeretlen alkalmazással találkozom, rögtön ki is próbáljam. Ennek, a kíváncsiságom mellett az is egyik oka, hogy ha könyvjelzőbe teszem, az gyakran, felhasználás nélkül ott is marad. Így hát - olvasva a Tanárblog- legújabb ötlet-kínálatát, kisvártatva fel is kerestem a  http://recitethis.com/  oldalát. Kedvemre való lehetőség kínálkozott számomra ugyanis. Nevezetesen: idézeteket lehet vizualizálni pillanatok alatt, amivel látványos poszterekké varázsolhatjuk azokat.
Mivel már megosztottuk egymás között azt az idézetgyűjteményt, amit csapatmunkával készítettünk el, így bőséges választék áll rendelkezésünkre, amelyet egy-egy adandó alkalomra kicsinosított formában prezentálhatunk. 
Néhány nap, s elkezdődik egy új tanév. Az összegyűjtött sok-sok idézetből Mária Montessori gondolatait választottam ki, s vizualizáltam a kis alkalmazással. Valóban, néhány pillanat alatt készen lett a poszter.
Sikeresnek mondható egy olyan építkezés, amely szilárd alapokon nyugszik. Pedagógiai módszereink is akkor állhatják meg helyüket mai modern világunkban, ha nekünk is vannak "gyökereink", amelyekből táplálkozhatunk. Ilyen erőforrás lehet számunkra a nagy reformpedagógus Montessori személyisége. Ő olyan gyermekeket tudott boldoggá tenni, akik a legelesettebbjei voltak kora társadalmának. Utcán csavargó, szüleiket elveszített kicsiket gyűjtött össze, elmegyógyintézetből menekített meg fiatalokat, s egy különleges elhivatottsággal és gyermekszeretettel képes volt örömpedagógiájával szinte csodákat tenni közöttük. Bárki belepillanthat munkásságába, ha végignézi a róla készült kétrészes, igazán élvezhető, izgalmas filmet. "Egy élet a gyermekekért" a címe, s az Etalon Film Kft gondozásában jelent meg. 
Mindannyian tudjuk, érezzük, nehéz idők elé nézünk a következő időszakban. Számos teher nehezedik ránk, s talán megoldhatatlannak tűnő problémák is feltornyosodnak elénk. Mindezek ellenére úgy gondolom, nem szabad szemünk elől téveszteni, hogy legfőbb feladatunk, hogy a ránk bízott gyermekeket boldoggá tegyük. 
Hiszem, hogy lesznek olyan eszközeink, amelyekkel a mostani felnövekvő nemzedéket is örömpedagógiában fogjuk tudni részesíteni. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése