2013. augusztus 26., hétfő

A tanév itt kezdődik! Országos Szakmai Tanévnyitó 2013-ban dióhéjban


Ezzel a csodálatos balatoni aranyhíddal búcsúzunk a nyártól. Bízvást remélem, hogy a sok tennivalónk közepette megajándékozott az élet bennünket néhány szép, felüdülést adó nappal, amikor, ha csak rövid időre is, de feledtük gondjainkat. Szinte észrevétlenül elrepültek a hetek, s a naptár könyörtelenül figyelmeztetett a közelgő Országos Tanévnyitó Rendezvényre. Bár nem kívánt senki tőlem kötelező részvételt, ám valami mégis arra késztetett, hogy a kétnapos seregszemlének részese legyek. Persze-persze ezt most könnyen meg is tehetem, mióta pécsi lakosból budapesti lettem. S még mielőtt bármiről is szólnék, leszögezem: döntésemet nem bántam meg. Sőt! Számos élménnyel gazdagodtam. S aki egy kicsit is ismer, tudja rólam, hogy számomra fontos az emberi kapcsolatok ápolása. Öröm az azonos gondolkodásúakkal való találkozás, eszme-váltás. Ez most is így volt a Syma csarnokban aug.22-én és 23-án. Örömöt jelent a régi társakkal való újbóli találkozás, de legalább annyira öröm az új ismeretség is. Szerencsém volt mindkettőben részesülni a két nap során. 
A lényegre térve azonban: a hagyományosan kétnapos országos tanévnyitó rendezvény a Modern Iskola magazin szervezésében történt az oktatáspolitikai kormányzat, a szakmai intézmények és a szervezetek, taneszköz-gyártó és -forgalmazó cégek, valamint kulturális intézmények bevonásával.
Igyekeztem arra a két nap alatt, hogy érdeklődési körömnek megfelelően mindenhova belátogassak. Előre elkészítettem magam számára az eseményeknek megfelelően a "bejárási útvonalat", hogy le ne késsek a számomra fontosnak vélt előadásokról. Nem könnyű ugyanis eligazodni a Syma csarnok számos , különböző névvel ellátott előadó termei között. Az érdekfeszítő előadások mellett nagy erővel csábított a kiállító tér hatalmas csarnoka, ahol a legnépszerűbb fejlesztéseiket mutatták be a taneszközgyártó- és -forgalmazó cégek, valamint találkozhattunk a különböző kulturális intézmények ajánlataival is.
Szeretek játszva tanítani, mert én magam is szeretek játszani. Így hát elindultam a szervezők által felkínált nagy STANDTÚRÁRA, amelynek során pecsétet kaptam azoktól a kiállítóktól, akiket meglátogattam. 10 pecsét megszerzésével sorsoláson lehetett részt venni, amely izgalmas momentuma volt a napnak. A kiállítók által felajánlott számos értékes ajándék várt a boldog nyertesekre. Épp' hogy elegendő volt a két nap, hogy minden standot meglátogassak, hiszen sok hasznos ismeretet, újdonságot is elmondtak a kiállítók számomra. Ismertetőkkel, színes prospektusokkal látott el mindenki, így hát kollégáim is értesülhetnek majd ezeken keresztül a különféle lehetőségekről, kulturális  programokról. 
Elmondhatom, a szerencse kedvezett számomra mindkét napon, hiszen két nyereményt is magamnak mondhatok. Az egyik ajándékot a következő sorok kíséretében kaptam meg: 


S mindezeket a könyveket egy bankkártyához hasonlító, csinos külsejű pendrive-on kaptam meg.
A másik nyereményem pedig egy,  a Műszaki Kiadó által megjelent oktatóprogram, amelynek Interaktív számháború a címe. Örülök szerencsémnek, mert bárkinek kölcsön tudom adni kis pendrive-omat, ha éppen a rajta lévő könyveket szeretné elolvasni, valamint az oktatóprogramot fejlesztéseim során fel tudom használni. 
Még valamiről szólnom kell "dióhéj-beszámolóm" során. Az Educatio Sulinet standján mindkét napon TeachMeet-et nézhettek meg az odalátogatók. A PIL Akadémiáról ismert 3 perces bemutatók során a pedagógusok egy-egy, általuk használt IKT alkalmazást mutathatnak be. A meghirdetett programra én is jelentkeztem egy 3 perces filmecskémmel, ami az  Okos Doboz órai alkalmazásáról szólt. Nagy örömömre szolgált, hogy ezen a rendezvényen mutatkozott be az új Okos Doboz. Eddig is örömmel használtam a gyermekek között ezt a játékos feladatgyűjteményt,viszont az új verzió számos hasznos fejlesztésen ment keresztül. Alig várom, hogy kisdiákjaimmal megismertessem a programban lévő, különböző újdonságokat. A TeachMeet-en bemutatott néhány pillanatfelvétel csupán felvillantja azt, hogy a gyermekek számára milyen élményt nyújt az Okos Doboz kincse. Ez egy rövidített változat, ám van egy 10 perces bővebb felvétel is, ha valaki részletesebben is szeretné a digitális feladatgyűjtemény oktatási  alkalmazási lehetőségeit megtekinteni.
A kedvcsináló, 3 perces verzió tehát a következő felvétel: 


S a 10 perces kis filmecske pedig íme: 


Ismerjük a mondást: "Egy fecske nem csinál nyarat"... Ennek igazsága a pedagógusok között is érvényes. Nem lennék boldog , sem szerencsés, ha önmutogató módon csak az én általam használt IKT eszközökről szólnék. Vannak "fecske-társaim", akik elkötelezetten, szilárdan hisznek abban, hogy lesz még "nyár", ránk süt még a nap, ha most még zimankós is a közérzetünk számos oknál fogva. Hisznek egy szebb jövőben. Tudják, hiszen nap-mint nap tapasztalják, hogy a modern kor modern gyermekének modern, "emészthető eledel" szükséges. Így hát képesek megújulni, kelléktárukat vadonatúj technikai alkalmazásokkal felplusszolni. Tudják, mindez csak eszköz az örömpedagógia felé, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kezünk alatt felnövekvő ifjú nemzedék boldogan, és ne kényszeredetten tanulhasson.
Nem könnyű év elé nézünk, ezt mindannyian érezzük. Lesz ború, lesz vihar, hiszen rengeteg változás, új feladat vár ránk. De ha gyökereinket a mélyre eresztjük, nem fog ki rajtunk a hurrikán. Ehhez kaptunk ismét segítséget egy életpéldán keresztül. Ő Gortvay Erzsébet, aki most távozott el közülünk, fejezte be példamutató pedagógiai pályafutását. A Kossuth Rádió közvetítésében hangzottak el szavai, amelyekből néhány gondolatot elhoztam blogomba. Szemléletes példával illusztrálja az összefogás, a közös munka erejét, szépségét: "Egy kis mézet a nagy kaptárba..." 
Gyűjtögessük hát mi is kedves "Méhecske-társaim" azt a mézet, amivel megédesíthetjük majd gyermekeink életét a jövőben! Ennek illusztrálására készítettem egy kis bemutatót. A helyszín az Educatio standja, ahol Főző Attila és lelkes Csapata fogadott bennünket, hogy a TeachMeet keretében begyűjtsük azt a kis "mézet", amivel gazdagíthatjuk közös, nagy "kaptárunkat".
Következzenek hát a pillanatok az Educatio standjáról:


A videóban felhasznált képek elérhetősége: https://www.facebook.com/sulinetwork
A balatoni kép forrása: http://bit.ly/12CCdZc

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése