2019. március 2., szombat

A kódolás mágikus világa a Minecraft EDU-ban - Kihívás 8.



Közeledve A 8-ik kihíváshoz, ismét összeült Barni és Sebi, a "szerencsés páros". Most sem  kis feladat előtt álltak, mert egy menedékház építésének kódsorát kellett megalkotniuk. Természetesen Barnustól vártuk szokás szerint az ötleteket, Sebi pedig hűen asszisztált, és szurkolt, hogy a nagy mű elkészülhessen.  Most is hoztam néhány percet közös munkájukról. Annyit el kell mondanom, hogy volt készen építőanyag, és minden szükséges dolog, ám Barnikám mindig szereti megmutatni új tudományát. Így a videó elején tanúi lehetünk annak, miként kraftol barkácsasztalt, és állít elő két kemencét házikójának. Ezután komolyan elmélyed a munkába, hogy a programsorokat megalkossa kis Agentje számára. Sebivel feszült figyelemmel lestük minden rezzenését... Valóban lehetett látni, érezni azt a koncentrált figyelmet, amivel maga elé képzeli az építkezés menetét. Jó kis stratégiai gondolkodásfejlesztés! Amikor láttam, hogy nehéz megbirkózni Barninak a feladattal, megkérdeztem tőlük, hogy nem akarnak-e tutoriál videót segítségül hívni a megoldáshoz? Nagyon tetszett reagálásuk, amely teljesen elhárította maguktól a felkínált segítséget. Sebi így válaszolt: " "Irma néni! Mi rájövünk saját kútfőből, hogy hogy kell ezt összerakni! Mi nem nézünk tutoriálokat..." Barni pedig huncutul hátrafordult, és két kezével mutatva agyacskájára, csak  ennyit mondott: "Gondolkozni... Sokat gondolkozni..." Ennél örömtelibb választ nem is adhattak volna, hiszen ez a célja foglalkozásainknak. Azaz a felfedező tanulás, a próbálkozás, a sorozatos önkorrekció, amely hatékony gondolkodásfejlesztést eredményez. S egyszer csak a sok hibajavítás után elhangzik Barni részéről: "Elindítom..." Ujjait  a kamera elé téve, jelentőségteljesen számlál vissza: "Három, kettő, egy..." Szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük a kis Agentet, ahogyan halad, és szorgos kezecskéivel emeli a falakat. Barnikánk pedig megelégedetten jelenti ki: "Tökéletesen kész van..."
Ám egy tökéletesnek látszó kódsort is lehet továbbfejleszteni. Egyik nap ugyanis úgy jött be hozzám Barni, hogy javított a programon, miszerint nem kell manuálisan kinyitni az ajtót építés közben , hogy ne legyen útjában az Agentnek, hanem megoldotta redstone szerkezettel. Természetesen gratuláltam neki, s a többiek már az új verzióval építették meg Kis Ügynökeikkel menedékházikóikat.

Következzen hát az a kilenc és fél perc, amely bepillantást nyújt abba, miként is készült el Barni által a 8-ik kihívás programja:



Projekttevékenységünk ezen szakaszának részletes leírása Anyahajó Stúdió, azaz digitális osztálytermünk oldalán ITT olvasható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése