2013. március 3., vasárnap

SME 2.0 eLearning 1.

Nem panaszkodhat manapság az ember, ha széttekint kicsit a Weben kurzus-kínálat tekintetében. Ráadásul a nem-fizetős kategória is szerepel a választási lehetőségek  között. Itt már csak valamiféle idő és térfüggetlenséget kellene varázsolni magunk köré, hogy mindabban részt tudjunk venni, amihez csak kedvünk támad. Mivel ez még nemigen valósulhat meg, így hát átgondolt rangsorolás után landolunk valamelyik hasznosnak, gyakorlati segítséget nyújtó képzés helyén. Így választottam ki magam számára a Virtuális Egyetem egyik kurzusát, név szerint: "Élet a virtuális térben", valamint a címben szereplő SME 2.0 e-learning 5 hétre szóló okosító tanfolyamát. Ez utóbbi olyan témaköröket érint, amire hirtelen azt mondja az ember, hogy én ezeket már régóta használom napi internetezéseim alkalmával, így sok újra nem is lehet számítani a képzés során. Ám az első hét után rögvest leszögezhetjük, nem teljesen így áll a dolog, hiszen egyrészt nagyon üdvös és hasznos rendszerezve áttekinteni mindazt, amit nap-mint nap használunk digitális eszköztárunk segítségével, másrészt olyan részlet-ismeretekre derül fény, amit eddig még nem is tudatosítottunk magunkban.
 
http://courses.smepro.eu/course/view.php?id=2&section=2



 Az öt témakör a következő tehát a Promt Oktatóközpont által felkínált palettán:  
  1. Internetes keresés
  2. RSS hírcsatornák használata
  3. Személyes weblapok (hírgyűjtők) kezelése
  4. Dokumentumok megosztása és online szerkesztése
  5. Hatékony időgazdálkodás online naptárakkal
Az új ismeretek megszerzésén felül számomra mindig öröm a már ismert társakkal való találkozás, de legalább úgy tudok örülni az új ismerősöknek is. Mindét táborból van résztvevője az SME 2.0 eLearning-es képzésnek. Külön élmény számomra, hogy az ország számos városából gyűltünk össze, és dolgozhatunk együtt 5 héten át úgy, hogy egyikőnknek sem kell vonatra vagy buszra szállnia, hogy az iskolapadba üljön, hanem ezt kényelmesen megtehetjük a saját időbeosztásunk szerint otthonról. Online együttlétünk általában aszinkron, de van mód arra is, hogy szinkron kapcsolatban a chat-szobában diskuráljunk, ha kérdésünk, megbeszélnivalónk támad. 
Egyszóval: tudom, ha most ismét feszíteni fognak a beadandó feladatok, blogbejegyzési kötelezettségek, de hosszútávra mindez megtérül a tekintetben, hogy a mindennapi pedagógiai munkámat fogja megkönnyíteni azáltal, hogy a témakörökben felsoroltak mélyebb ismeretére juthatok el az előttünk álló hetekben.
Köszönöm a lehetőséget, és azt, hogy az a baráti , segítő és egymást megbecsülő , olykor humorral telt, kellemes légkör vesz körül a kurzus tájékán, amelyben már két ízben is részem volt itt az elmúlt évek során. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése