2014. február 23., vasárnap

Utazásaink, élményeink TraffParkban






Az egyszervolt.hu magyar, internetes gyermekoldal egyik remek alkalmazása a TraffPark. Olyan tanulási környezetet biztosít a gyermekek számára, ahol játékosan, informális tanulással, azaz szinte észrevétlenül történik a fejlesztés, oktatás, nevelés. Blogom címkéjére pillantva látom, hogy immár negyedik alkalommal említem meg bejegyzéseimben a program hasznos voltát: 2011-ben 2012-ben és ez év kezdetén. S hogy negyedszer is TraffParkról szól blogposztom , annak egy örvendetes esemény  szolgáltat okot. Ugyanis a TraffPark a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Magyar díj 2014 Szakmabeli első helyezettje lett. A nemzeti első helyezés  díja néhány nappal ezelőtt, a Biztonságosabb Internet Napján (Safer Internet Day) került átadásra. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy az előkelő második helyet pedig az ugyancsak az egyszervolt.hu oldalán található Okos Doboz nyerte el, amelyik szintén kedvelt web 2.0-ás eszközünk  foglalkozásaink során.





Mivel az Okos Doboz remek fejlesztési  lehetőségeiről már írtam, így most néhány mondattal részletezném, milyen komplex személyiségfejlesztést rejt magában a TraffPark online alkalmazása. 
Talán mindenek felett azt kell hangsúlyoznunk, hogy BIZTONSÁGOS. Igen, nem rejt csapdákat, nem ugranak fel kéretlen reklámok, ami a gyermekek személyiségfejlesztése során lényeges dolog. A következő, ami a programban dicsérendő: olyan játékos, interaktív, cselekvésre ösztönző, izgalmas teret biztosít a gyermekeknek, amelyben jól érzik magukat, kihívást jelent számukra. Hangsúlyoznunk kell, hogy ezt kicsiny gyermekkorban szükséges felkínálnunk, különben óhatatlanul olyan online játékokat ismernek meg, ami nem az ő korosztályuknak megfelelő -  mondjuk ki -  személyiség romboló. S ha ezekkel kezdenek először játszani, akkor már sajnos hiába tesszük elébük a nemes, szép, oktató-fejlesztő jellegű alkalmazásokat, egyszerűen nem fog nekik kelleni, unni fogják azokat. Hihetetlen volt számomra, amíg meg nem tapasztaltam, hogy egy első osztályos gyermek is függővé válhat, és akkor már sem a TraffPark, sem az Okos Doboz, sem semmilyen más gyönyörűen elkészített online fejlesztőjáték, oktatószoftver nem lesz motiváló számára. 
Meggyőződésem, hogy nagyon sok múlik rajtunk, felnőtteken, szülőkön és pedagógusokon, hogy milyen személyiségek kerülnek ki kezünk alól. S ha eddig oly nagy gondot fordítottunk évtizedek óta arra, hogy a ránk bízott kis elsőseink,  hogyan is formázzák meg az első betűket, számokat, most ugyanilyen gonddal kellene odafordulni hozzájuk, és kezükbe adni a koruknak megfelelő, fejlődési szintjükhöz szabott digitális tolltartójuk adott alkalmazását. Tapasztalatom szerint egyik ilyen remek eszköz a TraffPark is, ahol hihetetlen sok fejlesztési lehetőség rejlik a játék mögött. A digitális kompetencia kezdeti fejlesztési szakában  a digitális írás-tudás ma már elengedhetetlen szükségessége, a tájékozódás, a közlekedési szabályok ismeretének elsajátítása, a feladattudat, amelyet a rendszeres játék megkövetel, és még sorolhatnám hosszan, de -úgy gondolom -hasznosabb inkább az, ha buzdítok minden felelős pedagógus és gyógypedagógus társamat a program megismerésére, kipróbálására. Bevallom, én is csináltam kis Traffot ám magamnak. Gyors Abigél a nevem, s ott futkosok kis Traffocskámmal a terepen. Közben látogatjuk egymást, barátnak jelöljük egymást, írunk egymás üzenőfalára. Traffintokat gyűjtünk a játékainkkal, amelyekben anyanyelvi, matematikai és egyéb széles körű képességek fejlesztése rejlik. Mi több, hétvégén is jönnek Traffocskáim üzenetei, amelyek szívemet melengetik. Hiszen nincs most már egy 45 perces kemény fejlesztőórára lekorlátozva fejlesztésük, hanem kedvük szerint otthon is játszhatnak, otthonról is írhatnak.


Egy vasárnap reggel, amikor beléptem Traffommal a TraffParkba, észrevettem, , Üzenőfalamon új üzenet van. Kattintottam is gyorsan, s nagy örömmel láttam,  Boszi Áron, az én kis Traffocskám írt, a másodikos, súlyos tanulási nehézséggel küzdő, sajátos nevelési igényű kisfiú. Íme az üzenete a fotón: 


Igen, ez nekem mindent megér... Szaladtam is hozzá Traffommal, és írtam az ő Üzenőfalára is rögtön egy viszont üzenetet:


Talán mondanom sem kell , a következő találkozásnál, amikor egymás szemébe néztünk, szinte a szövetségesek mosolyával köszöntöttük egymást. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése