2012. április 7., szombat

Tanulni érdemes! - avagy egy tavaszi "virágcsokor" IKT alkalmazásokból

Igen! Tanulni érdemes! Népes családban nevelkedtem, ahol Édes Jó Apám ezzel biztatott bennünket. Szavai most is fülembe csengenek. S ha kemény munkával megszerzett tudásom gyümölcsét aratom le, mindig megszólal bennem e "kódolt üzenet". Megvallom, soha nem tartoztam a "könnyen tanulók" társaságába. Most is sok gyakorlás, olykor küszködés árán sajátítom el azt a tudást, amellyel a 21. század gyermekeit hatékonyan, élményszerűen tudom oktatni, nevelni. Mindig örülök, ha valamilyen képzésbe bekerülhetek, hiszen sokkal inkább ösztönöz, és előrevisz a mentorált  tudásközvetítés az önképzéshez viszonyítva. Jelenleg a PIL Akadémia szolgáltatja számomra azt a nagy segítséget, amivel az IKT (információs és kommunikációs technológia ) egyre mélyebb ismereteit sajátíthatom el. Ezzel párhuzamosan a Dr. Ollé János egyetemi adjunktus irányítása alatt álló ELTE PPK Virtuális távoktatás és Virtuális oktatási környezet facebookon megjelenő csoportjában tanulok. Tudásszomjam nem öncélú, bár számomra is élményt jelentenek az új és új alkalmazások olykor fantasztikusan érdekes megjelenése, hanem  immár 10 éve felismert tapasztalat visz előre töretlenül utamon. Hiszem, hiszen nap-mint nap tapasztalom: forradalmian új fejlesztési lehetőségek rejlenek a modern technika-adta eszközök révén a gyógypedagógia területén. A sokszor súlyosan akadályozott gyermekek számára olyan tanulási környezetet biztosítunk ezek által, amelyeknek segítségével ezernyi gátat szabadíthatunk fel. Most csupán a Second Life alkalmazását említem, ahol alapos ismeretek elsajátítása  után bátran vihetnénk be olyan gyermekeket ebbe a világba, akik fizikai akadályozottságaikat kikerülve szárnyalhatnának ebben a közegben... Tanulhatnának, világokat láthatnának, olyan csodálatos helyekkel ismerkedhetnének meg, amelyekhez máskülönben soha, de soha nem juthatnának el. Én magam először végig járom ezeket az utakat, hogy amikor a gyermekeket bevezetem,  már otthonos tagja legyek ennek a különös világnak. Tudom, hogy lesznek olyanok, akiknek ez segítségül szolgál majd  abban, hogy megtalálják  életük értelmét akár  kerekesszékben ülve is.
 Tavaszi virágcsokromat ím lassan bokrétába fogom. Először két kis videóbejátszás következik, amelyet a PIL Akadémia tananyaga között található Photo Story-val készítettem. Mindkettő a Second Life -ban eltöltött perceimről szól:

Íme az egyik:


S íme a másik: 



Tavaszi "bokrétámat" tovább fűzve kövekezzen most az Auto Collage alkalmazás, amely szintén tananyagunk a PIL Akadémián. Igen jól alkalmazható számos területen az oktatásban, ahogyan ezt ápr. 5-én szakmai napunkon össze is gyűjtöttük ötletbörze gyanánt. Most egy tavaszi virágokból készült montázst mutatok be, amelyet ezzel a programmal készítettem. A kis lakom előtti virágokat lefényképeztem, majd a programra bízva különféle összeállítású montázsok születtek:








Végül "csokromat" a Windows Live Movie Maker programjával fűzöm össze, amely a  PIL Akadémiai tananyagunknak szintén része. ( Utólagos megjegyzés: idővel megszűnt a Movie Maker támogatása. Helyette 2017. szeptemberében ígérnek más alkalmazást.) Két 3 perces videót készítettem segítségével. Az egyikről már szóltam a Tanárblog oldalán, de akkor a videó linkjét elfelejtettem betenni  a bejegyzésbe. Íme most pótolom feledékenységemet:



A másik Movie Maker-ben készült videót az ápr. 5-ikei PIL Akadémia által szervezett TeachMeet-en mutattam be, amely egy autista kisfiú egyéni fejlesztésének néhány pillanatát örökíti meg:




Mind ezek az alkalmazások a PIL Akadémia tananyagi között,  a TanárBlog oldalán:  ITT
találhatóak.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Irma, ez a bejegyzés és az 'illusztráció' annyira profi, hogy szerintem posztolhatnád a csoport FB oldalán! Elismerésem, Tünde

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tündi!
    Köszönöm szavaidat! Posztoltam is a csoport FB oldalán.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Irma! Szeretem a blogjaidat olvasni! Bár én nagyon le vagyok maradva a PIL Akadémián, de majd te leszel a mentorom! (Látod a TeachMeet-re se tudtam elmenni! Pedig megnéztelek volna! :-))
    További jó munkát!
    Marianna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marianna! Te csak úgy érzed, hogy le vagy maradva. De amiket Te tudsz, és én nem , azzal máris egyenlítettél. S a közös tudásmegosztásnak ez a nagy értéke:)

      Törlés
  4. Kedves Irma!
    Nagyon tetszenek az alkotásaid. Gratulálok a munkádhoz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ritus! Nem a szokvány és a közhely mondatja ki velem azt, hogy mindez nem jött volna létre, ha Te számtalanszor nem sietsz a segítségemre. Úgyhogy ezúton is köszönöm folyamatos online útbaigazításaidat!:)

      Törlés
  5. Kedves Irma (úgyis,mint "Cirma")! Kitartás,szorgalom,szív,lélek,empátia,szakértelem - mind együtt van ebben a prezentációban.

    Isten segítsen tovább ezen a rögös, de nagyon szép úton !
    Gratulálok!

    FLB

    VálaszTörlés