2011. március 24., csütörtök

Egy eLearning sziget rejtett kincsei...


                                  






Talán nem kell részleteznem azt, hogy amikor valaki rálép a virtuális sztrádának web 2.0-ás szakaszára, milyen új és új alkalmazásokra bukkan. Egyetlen, amivel meg kell birkóznia, az időkeretek szűkös volta. Barangolásainknak ez szab határt mindennapjainkban."Szörfözéseink" során gazdag zsákmány birtokába juthatunk, amelyet bőségesen kamatoztathatunk az oktatás folyamatában.
Egy ilyen kincsre bukkantam az imént, köszönhetően a Google Értesítő hírhozó szolgálatának. Napokkal ezelőtt írtam be keresési kifejezésként a Montessori pedagógiát, s a naponta érkező találatok során ma egy írországbeli pedagógus blogját "repítette ide a posta". A blog címe: eLearning Island , s tágra nyílt szemekkel olvasom a legfrissebb blogbejegyzést: Larry and Sergey were Montessori kids. E két név a Google alapítóit takarja, s a hír érdekessége, hogy mindkét fiatalember iskolájában Montessori módszerekkel tanítottak. Számomra ez a tudósítás különösképpen hírértékkel bír, hiszen évekkel ezelőtt valami ösztönös ráérzéssel kezdtem én is alkalmazni az IKT-t, mint adaptálható Montessori didaktikai eszközt. S a két ifjú, Larry és Sergey bizonyítja, hogy az a felismerés, ami a 100 évvel ezelőtt született nagy reformpedagógus, Mária Montessori nevéhez fűződik, időt álló, minden korokban alkalmazható  gyermekeink harmonikus személyiségfejlesztésében. S hogy az a szemlélet, szellemiség éppen milyen eszközt igényel céljai megvalósításához, azt a kor technikai adottságai mutatják meg . Ez persze soha nem jelenti a régiek teljes elvetését. A dublini tanár úr blogbejegyzésében is ott fényeskedik Montessori színfelismerő fejlesztő játéka. Csupán arra kell figyelemmel lennünk, hogy a kor kihívásainak megfeleljünk. Egyébként még egy valódi örömpedagógiát hírdető, és megvalósító pedagógus metodikája is egyszer csak elavulttá válhat. Mária Montessori lehetőséget adott kora gyermekeinek a felfedezéses tanulásra. Maximálisan tiszteletbe tartotta a gyermekekben rejlő ösztönös cselekvési vágyat. Módszerei által  szépen fejlődtek  a gyermekek kritikai gondolkodása. Valamiképpen így juthatott el Larry Page és Sergey Brin is ahhoz, hogy megalkossanak egy olyan keresőprogramot, ahol a felfedezés, a kutatás, keresés hatalmas szabadsága adatik meg az új ismereteket keresőknek. Ezzel együtt egy magasszintű kritikai gondolkodást is kialakít a böngésző használóiban, ami ma életbevágóan fontos a World-Wide Web világában. 

2 megjegyzés:

  1. Amikor nagyon fáradt vagyok, jövök hozzád töltődni. De annyi új hivatkozást teszel fel, hogy már kockázatos ide benézni!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Hajni! Ez a gyönyörű "kockázat" az LLL (life long learning) szemléletünknek tudható be...
    Így nem rémít bennünket a burn-out (kiégés) nagy "mumusa"...

    VálaszTörlés