2011. október 15., szombat

Ígéretes segítség az IKT elsajátítása területén

Kedvelt oldalam évek óta a TANÁRBLOG, ahova napi rendszerességgel belátogatok. Nem bánom meg soha, hiszen napi szinten kapom a jobbnál-jobb ötleteket, IKT alkalmazási lehetőségeket. S hogy most minderről blogbejegyzést is készítek, ennek oka  egy olyan hír a szerzők részéről, ami sok pedagógustársam örömére szolgálhat. Célom, hogy minél többünkhöz eljuthasson a kezdeményezés. Most ugyanis felszállhatunk "drága menetjegyek" nélkül egy olyan "robogó vonatra", amely elrepíthet bennünket az IKT alkalmazások szakszerű, boldogságteli használatára. Íme a tudósítás a TANÁRBLOG oldalán:

Microsoft Partners in Learning IKT Akadémia


Írta: Prievara Tibor
Sok éve igyekszünk segíteni gyakorló tanároknak itt a TanárBlogon azzal, hogy sok osztályteremben kipróbált, számunkra hasznosnak bizonyuló eszközt, internetes oldalt, alkalmazást, óravázlatot és még sok egyebet teszünk közzé napi rendszerességgel. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy a 'következő szintre' emeljük a tanárok közötti együttműködést, az ötletek megosztását. Fontos, hogy mindez úgy történjen, hogy a mindennapi gyakorlatban IKT-t használni kívánó pedagógusok annyi, és annyiféle segítséget kapjanak, hogy valóban sikerüljön az iskolai hétköznapok gyakorlatába illeszteni az IKT eszközöket. A lapozás után a Microsoft PIL IKT Akadémia részletes leírása található, illetve már most lehet előzetesen jelentkezni. Bízunk benne, hogy a 2012. januárjában induló, 6 hónapos, a tanárok számára teljesen ingyenes, újszerű képzési rendszer sok kolléga kérdéseire, aggályaira (esetleg bizonytalanságára) lesz képes pozitív választ adni! Lapozás után következnek a részletek!
Mi a Microsoft Partners in Learning IKT Akadémia ?

A  Microsoft Partners in Learning IKT Akadémia egyszerre:
- tanártovábképzés
- szakmai közösség
- módszertani gyűjtemény
- innovációs központ

A  Microsoft Partners in Learning IKT Akadémia résztvevői:
- fél éven át egy IKT mentor segítségével dolgozhatnak, a mentorok a TanárBlog jelenleg is középiskolában tanító szerzői
- részt vehetnek két szakmai konferencián, ahol elsajátíthatják az IKT eszközök tanórai felhasználásának alapjait, megismerkedhetnek az önfejlesztés legjobb eszközeivel és megoszthatják saját tudásukat másokkal
- kétheti rendszerességgel kapnak anyagokat, melyek megismertetik az IKT oktatási felhasználásának egy-egy részét, az anyagok linkekkel, oktatóvideókkal, az órákon használható ötletekkel érkeznek majd
- heti hírlevelet kapnak, amiben értesülhetnek az IKT világ híreiről
- segítséget kapnak személyes szakmai hálózatuk (PLN) kialakításához
- publikálási lehetőséget kapnak a TanárBlogon, valamint segítséget saját szakmai blogjuk működtetéséhez
- kéthetente személyes konzultációkon vehetnek részt
- részesei lehetnek egy aktív, színes szakmai közösségnek

Kiket várunk az Akadémiára?
Olyan gyakorló tanárokat vagy tanítókat, akik
- nem csak számítástechnikát tanítanak (viszont lehetnek BÁRMILYEN szakosak)
- szívesen lennének egy ilyen tanár közösség aktív részesei
- hajlandóak havonta 1 IKT alkalmazást kipróbálni a gyakorlatban, és a tapasztalataikat max. 1 oldalban leírni a többiek számára
- szívesen vennének részt olyan eseményeken, ahol tapasztalataikat másokkal is megoszthatják
- szívesen járulnának hozzá ötleteikkel, tapasztalataikkal egy izgalmas kiadvány megszületéséhez
Egyéb részletek:
A képzés 2012 januárjában indul és a tanév végéig tart. A 6 hónap alatt folyamatos mentori segítséget kap minden jelentkező, illetve - szükség szerint - jelenléti képzéseken is kérdezhet, illetve kaphat segítséget a tananyag egyes elemeinek hatékonyabb elsajátításához. Szintén szívesen segítünk konkrét óravázlatok összeállításában is, ha arra lesz szükség.
Ami 'kötelező' (inkább vállalás) a jelentkezők részéről: havonta 1 IKT alkalmazás kipróbálása (amihez NEM feltétel, hogy számítógépteremben, vagy interaktív táblával felszerelt teremben legyen a tanóra - ebben is szívesen nyújtunk segítséget), illetve a nyitó konferencia (hogy megismerhessük egymást), illetve a zárókonferencia (hogy együtt beszéljük meg, hogy mire jutottunk!). A konferenciák szombati napokon és Budapesten kerülnek megrendezésre.
Akit mindez érdekel, jelentkezhet akár már most IDE KATTINTVA! Folyamatosan jelentkezünk újabb hírekkel, ahogy közeledik a január. Természetesen kérdésekre is szívesen válaszolunk, ha akadnak, a tanarblog@live.comcímen.
Sok év tanári tapasztalata, illetve többszáz tanártovábbképzés után valóban azt gondoljuk, hogy ennyi segítséggel, egy jó közösségben igenis meg lehet tanulni a gyakorlatban is hatékonyan kiaknázni az IKT adta lehetőségeket. Ezekből pedig valóban rengeteg van!!!


Szó ami szó, időt, energiát, elszántságot, merész bátor vállalkozókedvet igénylő eseményről szól a hír, ám véleményem szerint megéri a "befektetés". Saját tapasztalataim ugyanis meggyőznek afelől, hogy akkor sem ülünk kevesebbet a gép előtt,  ha nem kötjük le magunkat továbbképzések sorozatára. Hiszen ha megakadunk munkánk során valamilyen technikai avagy szakmai hiányosságunk miatt, akkor is órák telhetnek el kínlódásaink, próbálgatásaink következtében. Viszont ha tutorok, mentorok kísérik munkánkat, akkor sokkal hatékonyabban, és főleg sikerélményekkel  gazdagon haladhatunk az új módszerek, technikák elsajátításában. Talán nem is kell írnom mindezek után, hogy az élethosszig tartó tanulás jegyében rögvest jelentkeztem az Akadémiára. Emellett viszem a hírt, gyűjtőm a Társakat; fiatalokat és kevésbé fiatalokat. Tehetem, hiszen jelentkezésemre az Akadémia szervezőitől ilyen választ kaptam: 
Kedves érdeklődő,

Nagyon köszönjük, hogy jelezte érdeklődését a Microsoft Partners in
Learning IKT Akadémián való részvétel iránt. Az Akadémia programja
januárban indul, jelen pillanatban az érdeklődőket gyűjtjük össze. Ha
van olyan kollégája, ismerőse, akit érdekelhet ez a képzés, ajánlja
neki is az Akadémiát.
Ugyan a program indulásáig még hosszú idő van, de a szervezés
részleteiről, a hírekről továbbra is tájékoztatjuk.

Üdvözlettel,
Nádori Gergely és Prievara TiborViszontlátásra minden Kedves Innovatív Pedagógustársamnak 2012 januárjában!3 megjegyzés:

 1. Kedves Irma!
  Megint bebizonyosodott a közös gondolkodásmódunk. Én is fogok jelentkezni, úgyhogy lehet, hogy majd személyesen is találkozunk a nyitókonferencián:)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Rita!
  Nagyon örülök! Két év virtuális együttműködés után érdekes lesz találkoznunk személyesen is!
  Várom az alkalmat!

  VálaszTörlés
 3. Kedves Irma!

  Én is nagyon várom ezt a találkozást!

  VálaszTörlés