2018. február 24., szombat

Építsük meg Magyarországot! - Kisszékely kulturális és természeti értékei a Minecraftban 11.- Erdőtelepítés



Workshop-videókrónikám következő perceiben a kisszékelyi erdőtelepítés folyamatába pillanthatunk bele. A huszonkét perces felvétel egy egész heti munkafolyamatot ölel fel. Nem akartam szétszabdalva átnyújtani projekttevékenységünk ezen szakaszát, mert így talán jobban érzékelhetó az a kollaboratív munka, amire ez a közös területen történő építkezés lehetőséget ad.
A feladat mindenki számára ugyanaz volt ebben a szakaszban, de - mint látni fogjuk - ahány gyermek, annyiféle módon vett részt a közös tevékenységben.

Kis utikalauzt kínálok most fel Kedves Olvasóim számára a film nézéséhez, hogy jobban értelmezhető legyen a videó üzenetértéke.

Az első két percben Barni tevékenykedik Matyival. Példaértékű, ahogyan vita nélkül, hetékonyan együtt tudnak dolgozni. Bár Matyi törekszik az önállóságra, de szívesen veszi igénybe Barni segítségét, ha valamiben tanácsra szorulna.

A 2:15-4:35-ig terjedő szakaszban egy olyan kiskamasz fiúcska mutatja meg tudását, aki egyébként nem kimondottan kommunikatív a foglalkozások alatt. Viszont azzal, hogy el tudta mondani, miként lehet sötét tölgyet megnöveszteni, huncut mosollyal telt arca sikerélményről árulkodott. Én felettébb boldog voltam az új tudás miatt, de ennél még jobban örültem annak a néhány percnek, amikor a játék segítségével  eltűntek az akadályok, és szinte partnerként ültünk egymás mellett.

A 4:35-12:56 közötti időben történteket talán soha nem fogom elfelejteni. Két kis partneremmel együtt nemigen "Minecraft-tudósokként" ültünk a gép elé, hogy az erdősítés folyamatában mi is részt vegyünk.
Elmondhatom, talán jobban örültem Izácskám egyetlen fájának, mintha egy, a játékban igen járatos társa egy egész erdőt telepített volna be ennyi idő alatt. Hatalmas teljesítmény volt ez tőle, s ha valaki végig nézi ezeket a perceket, megbizonyosodhat arról, hogy a gyógypedagógiai fejlesztésnek  milyen csudajó eszköze a Minecraft építkezős játéka. Matyikánk segítő hozzáállása is szép példája az együtt tanulásnak. Meglátásom szerint, nem kis teljesítmény , hogy ezek a gyerekek tudják használni a kamerát, a portfóliót a játékban, sőt megtanulják, miképpen teleportálhatjuk egymást  egyik helyről a másikra.

A 12:56-17:34-ig terjedő intervallumban Barni szépen elmagyarázza Matyinak, hogy miért is kellett kijelölnünk a Négyszögletű Kerek Erdő Tanösvény  útját az építkezés során.

Olyan szép csendben tevékenykedett a két fiú, hogy gyorsan kihasználtam az alkalmat, és elolvastam néhány mondatot közben számukra, amelyek Kisszékely nevezetességeit foglalják össze.

Végül a 17:34-23:25 időszak alatt fergeteges pillanatok következtek be. Már írtam arról, hogy egyszerre  két diákkal tudok úgy foglalkozni, hogy az hatékony legyen. Ebben a projektben ez az álláspontom megdőlni látszik. Bár nem én hívok be kettőnél több diákot, hanem ők kérik, hogy jöhessenek, mert együtt szeretnének multiplayerben játszani, építkezni. Nagyon résen kell lennem ilyenkor , hogy a munkafolymat mederben maradjon. Ez a kis együttes azonban most levett a lábamról. Spontán értékelés történt egymásról és rólam, de erről többet nem árulok el. Helyette szíves szeretettel ajánlom a megörökített perceket megnézésre :


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése