2018. március 8., csütörtök

Építsük meg Magyarországot! - Kisszékely kulturális és természeti értékei a Minecraftban 17.- Új parasztház s egy újratervezés


A sorozat következő epizódja érzékeltetni kívánja a projektpedagógiában rejlő számos, jó lehetőséget. Többek között azt, hogy egy sikeresen kiválasztott ötlet miként teszi motiválttá a tanulókat egy tanulási folyamatban, s hogy a kortárs segítő milyen szépen tudja előrevinni az ismeretelsajátítást a közös munka során.
Projekttevékenységünk alatt talán a legnagyobb kihívást a képről ránk tekintő fúcska jelenti számomra. Rendkívüli intenzitással vesz részt a munkában, ám korántsem felhőtlen a társaival való viszonya. Így gyakran kudarcba fullad egy-egy közös tevékenység a Minecraft EDU programjában. Ezért már többször elhatároztam, s közöltem is Adriánkámmal, hogy - bár látom, mennyire szeretne velünk lenni , de a sok konfliktus miatt, csak a saját órájára jöhet be ezután. Szomorúan bólint ilyenkor, de másnap megintcsak az ajtóm előtt áll, kérve, hogy bejöhessen, ígérve, hogy semmi gond nem lesz vele. Bevallom, gyenge vagyok az ilyen esetekben, és hiszek a könyörgő szemeknek. Azt nem mondom, hogy egy szempillantás alatt felhőtlen lett minden, de pici lépésekben azért haladunk előre. S ha vannak is még kellemetlen helyzetek, de emellett olyan pillanatokat élek meg e fiúcska megnyilvánulásai által , amikor egyáltalán nem bánom meg vele kapcsolatos lágyszívűségemet. Ilyen pillanatnak lehetünk tanúi a következő videó első percében. Csendben ugyan, de el merem mondani, hogy mint minden vonatkozásban, úgy itt is igaz, hogy a  konfliktusok megoldásában a szeretet a legnagyobb fegyver.  Meg tudjuk hódítani a legvadoncabb gyermeki szívet is, ha rendelkezünk ezzel a kinccsel.
A felvétel következő örömteli pillanata Matyikám mondata: "...Irma néni kész van..." Ugyanis ő önkritikusan szokta megállapítani magáról, hogy neki nincs türelme sok esetben. Viszont saját magát neveli etekintben. S erre nagyon jó terepnek bizonyul Kisszékely építése. 
Végül Marcikámról szóljon krónikám, aki egy csodás lélekkel rendelkező gyermek. Barni szépen vezeti be őt az építés rejtelmeibe. Nem kis kihívást jelentett a munka során az, amikor a fiúk rájöttek arra, hogy bizony nem jó anyagból építették a templomlépcsőt. Emiatt le kellett bontani, és újra kellett építeni azt. De dícséretre méltó módon projektvezetőnk, Barni úrrá lett a helyzeten, s az újratervezés sikeres lett. 

Következzenek hát a pillanatfelvételek!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése