2018. március 9., péntek

Építsük meg Magyarországot! - Kisszékely kulturális és természeti értékei a Minecraftban 18.- Tudásmegosztás a közös munka során



A sorozat következő fejezete a közös munka öröméről, s annak hozadékáról, a tudásmegosztásról szól.
Január eleje óta építgetjük Kisszékely gyönygyfalucskáját a Minecraft EDU - ban. Elmondhatom, "intenzív tanfolyam " ez mindannyiunk számára. Bár minden hétvégén leírom Anyahajó blogunkban a projektvezetőnkkel, Barnival átbeszélt, és egyeztetett teendőket, ám szinte nincs olyan óra , amely a papirformának megfeleljen. Ennek számos oka lehet. Például a gyermekek betegsége, hiányzás más közbejött iskolai program miatt, nem beszélve a hozzám érkező kisdiákok aktuális állapotát illetően. Így nemcsak Kisszékely épÍtési folyamatában, hanem az én heti programom tekintetében is szinte folyamatos az újratervezés. Azonnali döntések szükségesek, hogy bárminémű akadály ellenére is heti terveink megvalósuljanak valamiképpen.
Workshop-videókrónikám 18-ik részében sem a papirforma érvényesült. Ugyanis Rolikám azt kérte, hogy Marci mellett Kristóf is hadd jöhessen be, mert szeretnének együtt építeni Kisszékelyben. "Újratervezés..."- mondtam magamnak, és természetesen Roli kérésére igen-t válaszoltam. Bár tudtam, három diákot navigálnom nagyobb erőfeszítést igényel, de belementem a játékba, remélve, hátha nem vallunk szégyent a rögtönzésnek engedve. Így született meg a következő videófelvétel.
Reflexióként annyit mondhatok el, hogy számomra ezek a percek megdöbbentően gyönyörűségesek.

Egy kisszékelyi templomdomb építése micsoda tudásmegosztás helye lehet!

Anélkül, hogy bárkit is megbántsak, írom le, hogy ezek a gyermekek, minket, felnőtteket megszégyenítő módon adják át egymásnak megszerzett tudásukat. Nem rejtegetik, nem féltik a másiktól, ha valamire rájöttek építkezés közben, hanem kisegítik egymást szépen. És - ahogyan mi, pedagógusok is vagyunk - hol az egyik, hol a másik tud valamit. Viszont ők azonnal átadják tudásukat a másiknak. Így épülhet, szépülhet Kisszékely. És így épülhet, szépülhet a bennük lévő tudás is, amit majd használhatnak más területeken, más vonatkozásban is.

Figyeljük hát őket, vegyük át örömüket! 


Végezetül csupán egy megjegyzés: örülök, mert olyan Kollégák, Kedves Pedagógus Barátok vesznek körbe online és offline vonatkozásban is, akikkel ilyen, önzetlen tudásmegosztás révén tudánk még Kisszékelyt is felépíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése